Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Η παγκόσμια οικονομική ύφεση και οι επιπτώσεις της στην αγορά ακινήτων


Δημοσιεύθηκε: 18/6/2009

Η νέα έκθεση Global Market View αναλύει τις τάσεις στην παγκόσμια οικονομία και τις επιδόσεις της αγοράς εμπορικών ακινήτων.

Η έκθεση της CB Richard Ellis Research με τίτλο «Η παγκόσμια οικονομική ύφεση και οι επιπτώσεις της στην αγορά ακινήτων», αναλύει τις τάσεις στην παγκόσμια οικονομία και τις επιπτώσεις τους στην αγορά εμπορικών ακινήτων.

Στην έκθεση αναφέρεται πως μετά την οξεία συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2008 η αγορά εμπορικών ακινήτων σημείωσε αρνητικές επιδόσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009, προσθέτοντας πως ενώ το βάθος και η ταχύτητα της πτώσης παρουσίασε διακυμάνσεις ανά αγορά ή περιοχή, η γενική τάση παρέμεινε πτωτική:

Το πρώτο τρίμηνο του 2009 ο συνολικός όγκος των επενδυτικών συναλλαγών στην περιοχή ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) μειώθηκε σημαντικά, αγγίζοντας μετά βίας τα 11,5 δις ευρώ, δηλαδή μείωση της τάξης του 44% σε σχέση με το σύνολο του τετάρτου τριμήνου του 2008, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επιπτώσεις της κατάρρευσης της Lehman Brothers το περασμένο φθινόπωρο. Οι κεφαλαιακές αξίες συνέχισαν την πτωτική πορεία τους καθ’ όλη τη διάρκεια του τριμήνου, ενώ οι αποδόσεις σημείωσαν αύξηση στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις.

Στην Ασία, οι περικοπές προσωπικού στον κλάδο των επιχειρηματικών υπηρεσιών, καθώς και στο χρηματοοικονομικό κλάδο, σε συνδυασμό με την πολιτική εξοικονόμησης κόστους που ακολουθήθηκε, οδήγησαν σε πτώση της ζήτησης επαγγελματικής στέγης σε εμπορικές περιοχές, προκαλώντας έτσι την απότομη αύξηση του αριθμού των αδιάθετων ακινήτων στις περισσότερες αγορές. Στην περιοχή του Ειρηνικού και συγκεκριμένα στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, η εμπιστοσύνη των επενδυτών παρουσίασε περαιτέρω μείωση, γεγονός στο οποίο αποδίδεται η κατακόρυφη πτώση της επενδυτικής δραστηριότητας αρκετά κάτω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Στην αμερικανική ήπειρο, λόγω της συνεχώς μειούμενης ζήτησης, το ποσοστό των αδιάθετων επαγγελματικών ακινήτων στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 70 μονάδες βάσης στο πρώτο τρίμηνο του 2009, ήτοι 14,7%, με 45 από τις 57 αγορές να παρουσιάζουν αύξηση του ποσοστού αυτού κατά το τρέχον τρίμηνο. Στον Καναδά, το εν λόγω ποσοστό συνέχισε να αυξάνεται. Παρόλο που παρατηρείται κάμψη στις τιμές των μισθωμάτων, προς το παρόν η κρίση περιορίζεται σε συγκεκριμένα είδη ακινήτων και επιμέρους αγορές. Ως επί το πλείστον, στη Λατινική Αμερική το ποσοστό των αδιάθετων ακινήτων παραμένει χαμηλό, καθώς η αγορά δείχνει να επωφελείται από τη σταθερή ζήτηση ακινήτων στην περιοχή.

Σε παγκόσμια κλίμακα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009 οι μειώσεις του ΑΕΠ σε πολλές χώρες ήταν από τις ιστορικά χειρότερες, και μάλιστα οι περισσότερες σημαντικές οικονομίες σημείωσαν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης από τα τέλη του 2008. Στο πρώτο τρίμηνο του 2009 σημειώθηκε περαιτέρω πτώση στην παγκόσμια επενδυτική δραστηριότητα, με το συνολικό όγκο να αγγίζει τα 47 δις δολάρια, έναντι 293 δις δολαρίων του πρώτου τριμήνου του 2007. Η αποτιμήσεις των ακινήτων εξακολουθούν να υποχωρούν, κι ενώ η οικονομία εμφανίζει σημάδια μίας κάποιας σταθεροποίησης, οι βασικοί δείκτες στην αγορά ακινήτων παραμένουν αδύνατοι, δεδομένου ότι οι γενικές οικονομικές εξελίξεις εμφανίζονται με υστέρηση στην αγορά των εμπορικών ακινήτων. Η κατάσταση φαίνεται να επιφυλάσσει σημαντικές προκλήσεις μέχρι τα τέλη του 2009.

Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα παραμένει "αχαρτογράφητη"!, του Δημήτρη Δελεβέγκου

Αν και η αγορά ακινήτων παγκοσμίως κατέγραψε, σύμφωνα με σχετική έκθεση της CB Richard Ellis Research, αρνητικές επιδόσεις το πρώτο τρίμηνο του 2009 μετά την οξεία συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας λόγω κρίσης, η ελληνική κτηματαγορά παραμένει... αχαρτογράφητο πεδίο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της CBRE Richard Ellis, κ. Νίκος Χατζητσόλης επισημαίνει στο Capital.gr πως “η αγορά ακινήτων της Ελλάδας δεν έχει καμία ομοιότητα με τις αγορές των υπόλοιπων χωρών. Αποτελεί μία ατελή αγορά, όπου ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης δεν λειτουργεί, όπως στις ανεπτυγμένες αγορές κρατών του εξωτερικού. Γι΄ αυτό υφίστανται πολύ μικρές διακυμάνσεις τιμών, ιδίως μεσούσης οικονομικής κρίσης, οι οποίες δεν ξεπερνούν το 10%”.

Όπως επισημαίνει, η στάση αναμονής που χαρακτηρίζει το ελληνικό real estate, δεν είναι υγιής και λειτουργεί δυσμενώς, με αποτέλεσμα οι πράξεις αγοραπωλησίας να έχουν συρρικνωθεί. Αντίθετα, σε αγορές, όπου λειτουργουν οι νόμοι της αγοράς και ζήτησης, όπως σε Αμερική και Ηνωμένο Βασίλειο, από την έναρξη της κρίσης, οι τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει κατά 50% και 25%, αντιστοίχως.

“Η διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, ο πολυκαταμερισμός της γης, η μικρή κινητικότητα της αγοράς, η ύπαρξη πολυάριθμων μικρών κατασκευαστικών εταιρειών, η παραοικονομία, αλλά και εθνικοί ή συναισθηματικοί λόγοι που εμποδίζουν τον Έλληνα να πουλήσει το ακίνητό του αποτελούν τους βασικούς παράγοντες της εικόνας που εμφανίζει η ελληνική αγορά ακινήτων” συμπεραίνει ο κ. Χατζητσόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου