Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009

Δημοτικό & πολιτιστικό κέντρο στη Σιγκαπούρη


Το προσεχές διάστημα ξεκινάει η κατασκευή του Δημοτικού και Πολιτιστικού Κέντρου στη Σιγκαπούρη, έργου που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2011. Ο σχεδιασμός του κέντρου υλοποιήθηκε από την εταιρεία Aedas. H Aedas είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό γραφείο στον κόσμο και απασχολεί περισσότερους από 2.500 αρχιτέκτονες στα συνολικά 40 γραφεία που διαθέτει σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.

Στόχος του σχεδιασμού είναι η ανάδειξη των ποικίλων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη λειτουργία του κτιρίου. Η πολυεδρική και έντονα γωνιώδης φόρμα του δημιουργεί διαφορετικές προοπτικές, ανάλογα με την οπτική γωνία του επισκέπτη. Αντίστοιχα, στο εσωτερικό του κτιρίου, ο δυναμικός σχεδιασμός προκαλεί μια μοναδική οπτική εμπειρία και καθιστά ασαφή τα όρια ανάμεσα σε ιδιωτικούς και κοινόχρηστους χώρους, καθώς και ανάμεσα σε εμπορικές και πολιτιστικές χρήσεις.

Το κτίριο λειτουργεί σαν ένα οργανικό κέλυφος, ανοιχτό σε κάθε είδους δημόσια δραστηριότητα. Ένα άρτια σχεδιασμένο δίκτυο από ράμπες, κλίμακες, ανελκυστήρες, εξέδρες και εσωτερικούς κήπους, κατευθύνει τον επισκέπτη να περιηγηθεί και να ανακαλύψει όλους τους χώρους.

Το κτίριο καταλαμβάνει συνολικά 54.000 m². Από αυτά, τα 24.000 m² θα διατεθούν σε εμπορικές χρήσεις, χωροθετημένες στα χαμηλότερα επίπεδα. Στα υπόλοιπα 30.000 m² διαμορφώνονται οι δημόσιοι χώροι πολιτιστικών δραστηριοτήτων, η διοίκηση, οι βοηθητικοί χώροι, καθώς και οι χώροι οριζόντιας και κατακόρυφης κυκλοφορίας. Το ενδιαφέρον της πολιτιστικής ζώνης εστιάζεται στο θέατρο χωρητικότητας τουλάχιστον 5.000 θέσεων, που θα αποτελέσει το μεγαλύτερο χώρο εκδηλώσεων της Σιγκαπούρης.
Η οπτική και χωρική σύνδεση μεταξύ εμπορικής και πολιτιστικής ζώνης επιτυγχάνεται μέσω ενός τεράστιου κεντρικού αιθρίου ύψους 40 m. Ο διαχωρισμός μεταξύ των ζωνών είναι επιτηδευμένα ασαφής, προστατεύοντας ταυτόχρονα τη λειτουργικότητα κάθε περιοχής. Η ομαλή μετάβαση γίνεται σε κατακόρυφο άξονα από τον πιο δημόσιο χώρο των υπαίθριων εμπορικών χρήσεων, στην ιδιωτικότητα του θεάτρου.

Η βιωσιμότητα του κτιρίου είναι ένας επιπλέον παράγοντας που επηρέασε το σχεδιασμό.

Στόχος των αρχιτεκτόνων ήταν να ελαχιστοποιήσουν τις απαιτήσεις σε κλιματισμό. Συνεπώς αρκετοί από τους χώρους του κτιρίου, όπως το αίθριο, είναι ανοιχτοί. Αυτό ενισχύει το φυσικό αερισμό και δροσισμό του κτιριακού όγκου και δημιουργεί προστατευμένους υπαίθριους χώρους, αξιοποιήσιμους σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου