Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Πρόγραμμα απόσυρσης παλιών κλιματιστικών


Πρόγραμμα απόσυρσης παλιών κλιματιστικών ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, που θα ξεκινήσει από τις 7/6 και θα έχει διάρκεια 6 μηνών, με επιδότηση 35% για την αγορά καινούργιου κλιματιστικού.

Στην επιδότηση θα υπάρξει όριο μέχρι 500 ευρώ, ενώ κάθε καταναλωτής θα μπορεί να αποσύρει μέχρι δύο κλιματιστικές συσκευές 9,000-24,000 BTU.Η αγορά των νέων κλιματιστικών προϋποθέτει να είναι υψηλής ενεργειακής κλάσης, inverter Α ή Β στις μεγάλες συσκευές.

Το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμά ότι θα αποσυρθούν 50,000 με 60,000 κλιματιστικά.Το εν λόγω πρόγραμμα θα συντελέσει στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των νοικοκυριών με τα κλιματιστικά υψηλής ενεργειακής κλάσης και στο περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Στο πρόγραμμα της απόσυρσης παλαιών κλιματιστικών θα συμμετέχει και η εταιρεία «Ανακύκλωση ΑΕ» του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, όπου θα ανακυκλώνει τα παλιά κλιματιστικά και θα μπορούν οι εταιρείες να εισπράξουν τη διαφορά κόστους.

Ο καταναλωτής θα μπορεί να πηγαίνει σε οποιοδήποτε κατάστημα της αρεσκείας του, δηλώνοντας τα στοιχεία της ταυτότητας του, της παλιάς συσκευής και τον αριθμό λογαριασμού της ΔΕΗ για να πιστοποιείται ότι η συσκευή βρίσκεται σε κατοικία και όχι σε επαγγελματικό κτίριο. Ο καταναλωτής θα πληρώνει τη διαφορά που προκύπτει από τη τιμή του κλιματιστικού μείον του 35% που είναι η επιδότηση, με ανώτατο όριο έκπτωσης 500 ευρώ. Το μέσο κόστος αγοράς ενός κλιματιστικού είναι περίπου 800 ευρώ που σημαίνει ότι ο μέσος όρος επιδότησης είναι 280 ευρώ.

Παράλληλα το υπουργείο Ανάπτυξης θα ανακοινώσει κάποιες τιμές για τις συσκευές για να αποφευχθεί τυχόν υπερτίμηση των κλιματιστικών. Στο πρόγραμμα μπορεί να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτου ηλικίας που έχουν στη κατοικία τους παλιά συσκευή εν λειτουργία και θέλουν να την αντικαταστήσουν και ισχύει για όλη την Ελλάδα. Έστω ότι ένα κλιματιστικό κοστίζει 900 ευρώ με το ΦΠΑ, τότε η επιδότηση είναι το 35% της τιμής δηλαδή 315 ευρώ και ο καταναλωτής καλείται να πληρώσει τη διαφορά δηλαδή 585 ευρώ.

Αν ένα κλιματιστικό κοστίζει 1500 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ , τότε το ποσό της επιδότησης είναι 525 ευρώ που υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 500 ευρώ. Ο καταναλωτής καλείται να καταβάλει τη διαφορά 1500-500= 1000 ευρώ. Ο κάθε καταναλωτής μπορεί να επιδοτηθεί μέχρι και 2 συσκευές κλιματιστικών. Με επίδειξη της αστυνομικής του ταυτότητας και μια φωτοτυπία της ή φωτοτυπία του Διαβατηρίου αν είναι ξένης υπηκοότητας, καθώς και με αντίγραφο του λογαριασμού της ΔΕΗ θα μπορεί να αντικαταστήσει το παλιό του κλιματιστικό με ένα καινούργιο.

Από τις 5/6 θα λειτουργήσει ειδική ιστοσελίδα www.allazoklima.gr και τηλ. Κέντρο 801-1115300 για παροχή πληροφοριών προς το κοινό. Από την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται.
ΕΡΩΤΗΜΑ: Δεν αποτελεί αντίφαση, από τη μία να προσπαθούμε να προωθήσουμε την ιδέα του ενεργειακά αποδοτικού κτιρίου (που στοχεύει στον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας και κυρίως μέσω του περιορισμού της χρήσης κλιματιστικών) και από την άλλη να επιδοτεί η Πολιτεία τα κλιματιστικά; Και αν δεν είναι αντίφαση, μήπως είναι μικροπολιτική "άγραν ψήφων";

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου