Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Το ΥΠΕΧΩΔΕ αντιδρά στις δηλώσεις Χατζηδάκη για τα Φωτοβολταϊκά στις στέγες


Μετά το κλίμα ευφορίας που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, http://www.skai.gr/articles/news/environment/Φωτοβολταϊκάαπόσπίτι/ το ΥΠΕΧΩΔΕ σε χθεσινή του ανακοίνωση «προσγείωσε» όσους περίμεναν ότι θα μπορούν να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά οπουδήποτε.

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι το άρθρο 5 της απόφασης θα προσδιορίζει τους όρους εγκατάστασης σε σχέση με:

* Την αισθητική.

* Το ποσοστό κάλυψης.

* Τη μόνωση.

Ακόμη, η απόφαση δεν θα επιτρέπει την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε απολήξεις κλιμακοστασίων, παραδοσιακούς οικισμούς και διατηρητέα κτίρια, εκτός και αν επιτρέπονται από τους ειδικούς όρους δόμησης που διέπουν τους οικισμούς και τα συγκεκριμένα κτίρια.

**Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ, μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, σχεδιάζει να εμπλακεί επιχειρηματικά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, στο πλαίσιο του πργράμματος που εξήγγειλε το υπουργείο Ανάπτυξης. Αυτό αναφέρουν πηγές της διοίκησης, ενώ η εταιρεία προετοιμάζεται για την υποδοχή των αιτημάτων σύνδεσης φωτοβολταϊκών στο δίκτυο. Συγκεκριμένα η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει μια σειρά από δράσεις όπως:

* Παροχή συστηματικής και ολοκληρωμένης πληροφόρησης στους υποψήφιους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στις Στέγες (ΦΒΣ) και σε εκτός σχεδίου περιοχές. Η πληροφόρηση θα πραγματοποιηθεί μέσα από την ιστοσελίδα της ΔΕΗ, με έντυπο υλικό από τα πρακτορεία και τις υπηρεσίες της, με ενημερωτικά έντυπα μέσω των λογαριασμών ρεύματος, κ.λπ.

* Επίλυση των τεχνικών θεμάτων που έχουν σχέση με την εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκών.

* Γρήγορη υπογραφή των συμβάσεων που θα συνάπτει η ΔΕΗ με τους παραγωγούς που θα αναπτύσσουν φωτοβολταϊκά.

* Γρήγορος διακανονισμός των οικονομικών συναλλαγών που θα προκύψουν από τη λειτουργία φωτοβολταϊκών σε στέγες και εκτός σχεδίου περιοχές μέσω του πληροφοριακού συστήματος εκδόσεων λογαριασμών.

Ηδη η ΔΕΗ για τη γρήγορη επίλυση των θεμάτων αυτών συγκρότησε επιτροπή με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο και αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο καθηγητή Νίκο Χατζηαργυρίου. Νομικά κενά Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι έως την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και της εγκυκλίου που θα σημάνει την εφαρμογή του προγράμματος, θα πρέπει να ρυθμιστούν επιμέρους εκκρεμότητες οι οποίες «ανακαλύπτονται» στην πορεία.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ, υπάρχει νομικό κενό στις περιπτώσεις εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σε ακίνητο που είναι νοικιασμένο. Συγκεκριμένα αναφέρουν, η ΔΕΗ υπογράφει τη σύμβαση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, ενώ ο συμψηφισμός της παραγόμενης θα πρέπει να γίνεται με την ενέργεια που καταναλίσκει ο ενοικιαστής που χρησιμοποιεί το ακίνητο.

Ηδη οι νομικοί της ΔΕΗ προσπαθούν να βρουν λύση στο θέμα, το οποίο αφορά πολλές χιλιάδες ακίνητα. Πιο πολύπλοκη όμως γίνεται η υπόθεση, όταν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου στο οποίο πρόκειται να εγκατασταθεί φωτοβολταϊκό το νοικιάζει, και για κατοικία νοικιάζει άλλο ακίνητο. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει με ποιον μετρητή θα γίνεται ο συμψηφισμός της ενέργειας που θα παράγει το φωτοβολταϊκό.

Σάββατο 23 Μαΐου 2009

"Kτίρια χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας"







Η συζήτηση αυτή, δεν "άναψε" δυστυχώς ακόμη, παρά την πρόσφατη καταδίκη της χώρας μας για ΜΗ εφαρμογή της Οδηγίας 2002/91/ΕΚ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων!

Μακρυνό παρελθόν μοιάζει πια η περίοδος εκείνη (1994-2001) που δώσαμε κυριολεκτικά μάχες (που ξεκίνησαν παραδόξως από το ΥΠΕΧΩΔΕ με την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΑΠΕ, αλλά και άξιων Πανεπιστημιακών και ερευνητών) προκειμένου να ενσωματώσει η χώρα στο εθνικό της δίκαιο ανάλογη - παλαιότερη - οδηγία, την 93/76/ΕΟΚ και να θεσπισθεί ένα Σχέδιο Δράσης για την Εξοικονόμηση Ενέργειας στον Οικιστικό τομέα" ("ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2001", Μάρτιος 1995). Και όχι μόνο: Για να κάνουμε ευρύτερα γνωστούς όρους όπως "Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική", "Οικολογική Δόμηση" "Αειφόρος Ανάπτυξη", κλπ.

Μια σπουδαία Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κατάφερε με σκληρή δουλειά και πείσμα το ακατόρθωτο, για εκείνη την εποχή: Να εκπονήσει μια στιβαρή πολιτική κινήτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιστικό τομέα, αλλά και έναν νέο ενεργειακό Κανονισμό, που θα αντικαθιστούσε, επιτέλους, έναν πεπαλαιωμένο Κανονισμό Θερμομόνωσης που δεν μπορούσε να πλέον να υποστηρίξει τις νέες προκλήσεις της εποχής. Και όχι μόνο . . .

Αλλά στο τέλος ΜΗΔΕΝ ή σχεδόν ΜΗΔΕΝ. Η εφαρμογή σκόνταψε στα γρανάζια μιάς διοίκησης και κυρίως ορισμένων προσώπων που το ενδιαφέρον τους για το θέμα υποκινείτο από το "ίδιον όφελος".

Και τώρα, καθώς περιμένουμε την εφαρμογή της νεώτερης οδηγίας, η οποία μάλιστα ενσωματώθηκε στο εθνικό μας δίκαι με το Νόμο 3661/08, η οποία και πάλι σκαλώνει σε ανάλογα ή και ίδια γρανάζια και στα ίδια άτομα (;) είναι μοιραίο να αναζοωπυρώνονται οι μνήμες και να ξυπνάνε ανάμικτα συναισθήματα! Και θυμός... μεγάλος θυμός... για όλα όσα δεν πρόλαβε να δει η Νιόβη Χρυσομαλλίδου, η χαρισματική καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που χωρίς αυτήν τίποτε δεν θα ήταν δυνατό, τότε... μια και με τις πολύχρονες και επίπονες έρευνές της πρόσφερε ένα σημαντικότατοπ υπόβαθρο για να στηρίξουμε τις μελέτες μας για την Ενεργειακή Ταυτότητα των Κτιρίων και κυρίως για τον καθορισμό των ενεργειακών κατηγοριών.

Τα κτίρια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης είναι τα κτίρια, όπως απέδειξε, που απαι­τούν για την θέρμανση των χώρων ένα θερμικό φορτίο, μεταξύ 40-80 Kwh/m2 ετησίως, που αντιστοιχεί σε περίπου 4-8 λίτρα πετρελαίου ανά m2 ετ. Σε αντίθεση με αυτόν τον στόχο, οι μετρήσεις της έδειξαν ότι το κτιριακό απόθεμα της χώρας, που κατά 89% έχει κατασκευασθεί πριν από το 1980 (ημερομηνία έκδοσης του Κανονισμού Θερμομόνωσης) καταναλώνει, κατά μέσο όρο, 375-156 Kwh/m2 το έτος, ανάλογα με τον τύπο του κτιρίου.
Και κάνοντας αναφορά στον νέο, του 1995, Ενεργειακό Κανονισμό της Γερμανίας, μας ανέφερε ότι τα κτίρια στην Γερμανία είχε τεθεί ως στόχος μία τιμή κατανάλωσης, της τάξης των 90 Kwh/m2a., ενώ ο στόχος για κτίρια χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας είχε τεθεί στο επί­πεδο των 65 Kwh/m2/έτος σε μια χώρα όπου οι κλιματικές συνθή­κες είναι δυσμενείς για την επίτευξή της, και συνεπώς θα έπρεπε για τον σκοπό αυτό να παρθούν ισχυρότατα μέτρα στα κτίρια.

Η διαπίστωση αυτή έκανε την Νιόβη πολύ αισιόδοξη για τον τόπο μας, όπου οι κλιματικές συνθήκες είναι πολύ πιο ευνοϊκές, σχετικά με την επίτευξη ανάλογων στόχων. Έκανε Σεμινάρια σε όλη της Ελλάδα και στην Κύπρο. Με καρδιά, μεράκι και όραμα έδινε τον ευατό της για να "περάσει" στους νέους μηχανικούς ή/και σε φοιτητές το καταστάλαγμα των ερευνών της και να συμβάλλει με τον τρόποι της στην αναγκαία στροφή προς "Κτίρια ΧΖαμηλής Κατανάλωσης Ενέργειας"!
Με την "άδειά" της θα αναφέρω μερικές από τις βασικές έννοιες που προσπάθησε να φέρει πιο κοντά στους μελετητές και που σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι απολύτως αναγκαίες για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε όλοι μας την υπόθεση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων!

Υποστήριζε, η Νιόβη Χρυσομαλλίδου, ότι τα νέα διαθέσιμα υλικά, η συνεχής βελτίωση των υπαρχόντων, όπου και σ’αυτά λείπει το σήμα ποιότητας, καθώς και τα εξελιγμένα συστήματα θέρμανσης και αερισμού των χώρων, δίνουν τη δυνατότητα για επίλυση του ενεργειακού προβλήματος, συμπιέζοντας το παραπάνω φορτίο στις 104-62 Kwh/m2a, και μόνον με μέτρια μέτρα θερμομόνωσης των κτιρίων. Αν συμπεριληφθούν στα μέτρα μόνωσης και άλλες παράμετροι που χαρακτηρίζουν τα κτιρια ως Χ.Κ.Ε., και που πολλά από αυτά δεν επιβαρύνουν το κόστος κατασκευής, τότε καταλαβένεται ότι εύκολα οι παραπάνω τιμές θα συμπιεσθούν ακόμη παραπάνω.

Στη βάση αυτή τα χαρακτηριστικά ενός χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας κτιρίου συνοψίστηκαν σε δύο ομάδες στόχων:

Α. Μείωση θερμικών απωλειών

Β. Αύξηση θερμικών κερδών , που επιτυγχάνονται από τον ίδιο τον σχεδιασμό, εφόσον ο μελετητής αρχιτέκτονας μηχανικός έχει επάρκεια γνώσης γύρω από τα ενεργειακά ζητήματα, προδιαγράφοντας την θερμική συμπεριφορά του κτιρίου, για όλη την διάρκεια ζωής του, και λαμβάνοντας μία σειρά αποφάσεις που έχουν σχέση:

1ον. Με την ένταξη του κτιρίου στο οικόπεδο και μόνο εφόσον υπάρχει ευελιξία, δεδομένου ότι τα 3/4 των κτιρίων, που βρίσκονται σε αστικό περιβάλλον, έχουν μη ευνοϊκό προσανατολισμό, ή ακόμη και αν έχουν σκιάζονται από άλλα κτίρια. Ωστόσο και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε κτίρια Χαμηλής Κατανάλωσης Ενέργειας.

Οι θερμικές απώλειες του κτιρίου και κατά συνέπεια η κατανάλωση ενέργειας, μπορεί να επηρεασθούν κατά 200%, εάν τοποθετηθεί το κτίριο σε εκτεθειμένη στον άνεμο θέση, ή αντίστοιχα να μειωθούν κατά 50% εάν τοποθετηθεί σε προστατευμένη θέση.

2. Με την στρατηγική ενεργειακού σχεδιασμού, δηλαδή με την απόφαση να σχεδιάσουμε ένα κτίριο αμυντικό (κλειστό, εσωστρεφές), που φροντίζουμε να έχει όσο το δυνατό μικρότερες θερμικές απώλειες και όπου θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε βοηθητικά και κάποιους ηλιακούς συλλέκτες. Παράλληλα, μπορούμε να πάρουμε απόφαση και για κτίριο επιθετικό (ανοιχτό προς νότο), ώστε να υπάρχει η δυνατότητα εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας με χρήση Παθητικών Ηλιακών Συστημάτων (η απόφαση αυτή προϋποθέτει βέβαια τη χρήση του νότου, έχει κυρίως σχέση με το κλίμα της περιοχής, και τον χρόνο χρήσης του κτιρίου).

Και στις δύο περιπτώσεις και αυτό τονίζω, το κτίριο μπορεί να μας δώσει τα ίδια ενεργειακά αποτελέσματα.

3. Με την λειτουργική οργάνωση των χώρων σε συνδυασμό με την προηγούμενη απόφαση για κτίριο ανοιχτό, οι χώροι με μεγάλο χρόνο χρήσης, όπως η ομάδα των κοινόχρηστων χώρων σε μία κατοικία , καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα, που παράλληλα απαιτούν και υψηλή εσωτερική θερμοκρασία, θα πρέπει να χωροθετούνται στο νότο.. Αντίθετα μ' αυτό, οι χώροι περιορισμένης χρήσης, και με χαμηλότερη εσωτερική θερμοκρασία, υπνοδωμάτια και βοηθητικοί εν γένει χώροι, θα πρέπει να χωροθετούνται διαδοχικά προς βορρά.

4. Με την δημιουργική ικανότητα του μελετητή να προσδιορίσει την κατάλληλη μορφή του κτιρίου που επηρεάζει την Τελική Κατανάλωση Ενέργειας και μάλιστα σε σχέση με το κλίμα της περιοχής και τον βαθμό μόνωσης του κελύφους.

5.Με τον κατάλληλο προσανατολισμό του κτιρίου, που επηρεάζεται στην πράξη όχι μόνο από την παράμετρο ενέργεια, αλλά και από άλλες εξίσου καθοριστικές παραμέτρους όπως την θέα, την μορφολογία του εδάφους, την σχέση του κτιρίου με τον βασικό δρόμο κυκλοφορίας, κ.λ.π. και φαίνεται να συμμετέχει και αυτή η παράμετρος δυναμικά στο θερμικό ισοζύγιο του κτιρίου.

6. Με το μέγεθος, την ποιότητα κατασκευής, και την ηλιοπροστασία των ανοιγμάτων όπου χρειάζεται, ανάλογα με τον προσανατολισμό. Όσο αυξάνει η επιφάνεια των ανοιγμάτων στον νότο, αυξάνει το ηλιακό κέρδος και συνεπώς μειώνεται το καθαρό απαιτητό φορτίο.
7. Με την μέθοδο και τα υλικά κατασκευής του κελύφους, με επιλογή υλικών μεγάλης θερμοχωρητικότητας, όπου χρειάζονται, για την αποθήκευση θερμικής ενέργειας, η την χρήση μονωτικώ υλικών μεγάλου πάχους, για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμπίεση των θερμικών απωλειών με αγωγιμότητα (θα πρέπει να φροντίζουμε για ένα αεροσταγανό περίβλημα, για ελαχιστοποίηση των θερμογεφυρών στην κατασκευή, ή ακόμη για ένα σύστημα εγκατάστασης θέρμανσης με δυνατότητα ρύθμησης και υψηλό βαθμό απόδοσης).

8. Με τη χρήση Π.Η.Σ., όπου για να πετύχουν αυτά τα συστήματα, πρέπει να είναι εξασφαλισμένη η απόδοσή τους, άρα θα πρέπει να έχουν αντιμετωπισθεί σωστά κατά τον σχεδιασμό όλα τα προηγούμενα.

9. Με την ορθή συμπεριφορά των ενοίκων, δεδομένου ότι κάθε βαθμός μεταβολής της εσωτερικής θερμοκρασίας από τους ενοίκους, επηρεάζει την κατανάλωση κατά μέσο όρο 9-11 % , ενώ η επίδραση του αερισμού στην κατανάλωση ενέργειας, ανά 10% αύξηση ή μείωση των εναλλαγών, μπορεί να είναι της τάξης του 4% για ένα αμόνωτο συμβατικό κτίριο, 8% για ένα θερμομονωμένο συμβατικό, ενώ σε παθητικά ηλιακά κτίρια και γενικότερα σε κτίρια με αυξημένη παθητική προστασία τα ποσοστά αυξάνουν εντονότερα.
Παράλληλα, κάθε 5% αύξηση ή μείωση του βαθμού απόδοσης της εγκατάστασης θέρμανσης, ως αποτέλεσμα σωστής και συνεχούς συντήρησης, επηρεάζει την Κατανάλωση Ενέργειας κατά 5-10%.

Η τακτική από τους ενοίκους χρήση των κοινών φύλλων ασφαλείας ως νυχτερινή μόνωση (8ώρες), μπορεί να μειώσει την κατανάλωση σε συμβατικό κτίριο κατά 6,5% Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 8-9%, εάν προβλεφθούν θερμομονωμένα ρολά. Υψηλότερες εξοικονομήσεις επιτυγχάνονται όσο βελτιώνεται η νυχτερινή μόνωση, και ακόμη όσο αυξάνει η επιφάνεια των ανοιγμάτων, ή των παθητικών ηλιακών συστημάτων, τα οποία και παίζουν στην περίπτωση αυτή πρωτεύοντα ρόλο στο θερμικό ισοζύγιο των κτιρίων.

Αν αθροίσουμε τα παραπάνω, έλεγε, θα δούμε ότι, μιά όχι σπάνια περίπτωση συνολικά άστοχης ενεργειακής συμπεριφοράς ενοίκων, αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας κατά 60% περίπου, συγκριτικά με την ρεαλιστική, ενώ δραματικά παρουσιάζονται τα αποτελέσματα (αύξηση 146%) από χειρισμούς που δεν διέπονται από την ενεργειακή λογική.

Ένα παθητικό ηλιακό σύστημα ή σύστημα θέρμανσης, αποδίδει σε έναν συγκεκριμένο τόπο και κάτω από τις ίδιες συνθήκες λειτουργίας, σε απόλυτες τιμές, ίδια ποσά ενέργειας, ανεξάρτητα ή αν θέλετε με μικρή εξάρτηση από το είδος και την κατασκευή του κτιρίου στο οποίο προσαρμόζεται.

Σε ένα συμβατικό αμόνωτο κτίριο η χρήση ενός τέτοιου συστήματος συμβάλλει ποσοστιαία ελάχιστα στην κάλυψη του αναγκαίου θερμικού φορτίου, μιά και το φορτίο αυτό βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Αντίθετα σε ισχυρά μονωμένα κελύφη και βιοκλιματικά σχεδιασμένα κτίρια, με όσο το δυνατό ελαχιστοποιημένες θερμικές ανάγκες, τα συστήματα αυτά αρχίζουν να παίζουν ποσοστιαία, καθοριστικό ρόλο στην κάλυψη του ήδη συμπιεσμένου απαιτητού θερμικού φορτίου. Έτσι θα έλεγε κανείς, ότι η εφαρμογή τους έχει νόημα και αποδεικνύεται οικονομικά συμφέρουσα, μόνο στις τελευταίες περιπτώσεις κτιρίων.

Η θέρμανση των κτιρίων με παθητικά ηλιακά συστήματα βασίζεται :
στη συλλογή της ηλιακής ενέργειας και στην μετατροπή της σε θερμότητα
στην αποθήκευση της θερμικής ενέργειας
στη διανομή της θερμότητας καθώς και
στη διατήρηση της θερμότητας στο κτίριο.

Τα πιό διαδεδομένα παθητικά συστήματα που μπορούν να εφαρμοσθούν χωρίς καμία δυσκολία στα κτίρια είναι:

- το απευθείας κέρδος,
- ο τοίχος θερμικής αποθήκευσης (μάζας ή trombe) και
- το θερμοκήπιο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Π.Η.Σ.
Τα συστήματα αυτά μελετήθηκαν και αξιολογήθηκαν ως προς την απόδοσή τους και την θερμική συνεισφορά τους μέσα από το ερευνητικό πρόγραμμα του Ηλιακού Χωριού στην Λυκόβρυση Αθηνών με την βοήθεια ενός εγκατεστημένου μετρητικού συστήματος, από το οποίο αντλήθηκαν πληροφορίες επί 24/ώρου βάσης, για μία χρονική περίοδο τριών ετών.

Τα συστήματα που τελικά αξιολογήθηκαν είναι: ο τοίχος Trombe και μάζας (με μονό τζάμι), το άμεσο κέρδος από νότια ανοίγματα με διπλό τζάμι, και ο νερόπαγκος.

Συγκριτικά στα αποτελέσματα περιλαμβάνεται και το άμεσο κέρδος από την διάχυτη ηλιακή ακτινοβολία στην βορινή όψη (ανοίγματα με διπλό τζάμι). Σημαντικά αποτελέσματα υπήρξαν και από θερμοκήπια.

Με βάση τις μετρήσεις, το άμεσο ηλιακό κέρδος, από νότια ανοίγματα με διπλούς υαλοπίνακες, αποτελεί την βέλτιστη επιλογή ενώ έπονται κατά σειρά απόδοσης:
ο νερόπαγκος: (51% απόδοση συγκριτικά με το άμεσο ηλιακό κέρδος 100%)
ο τοίχος trombe με απλό τζάμι (24% απόδοση) και τέλος
ο τοίχος μάζας με απλό τζάμι ( αντίστοιχα 18% απόδοση)

Τα αποτελέσματα που εξήχθησαν με τις μετρημένες τιμές επιβεβαιώθηκαν άμεσα και από μία σειρά προσομοιώσεων με χρήση του προγράμματος E.S.P.

Με τις προσομοιώσεις ήταν επίσης δυνατό να μελετηθούν και άλλες εναλλακτικές λύσεις συστημάτων, εκτός αυτών που διερευνήθηκαν με τις μετρήσεις και συγκεκριμένα ο τοίχος trombe με διπλό υαλοπίνακα, ο συνδυασμός τοίχου trombe και μάζας ως ενιαίου συστήματος, το άμεσο ηλιακό κέρδος με μονό υαλοπίνακα καθώς και το θερμοκήπιο και συγκριτικά ένας μονωμένος συμβατικός τοίχος.

Με την μέθοδο αυτή προέκυψαν τόσο "ποιοτικά" συγκριτικά αποτελέσματα, δηλαδή θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο χώρο που είναι πίσω από αυτά, όσο και "ποσοτικά" που βλέπουμε στη διαφάνεια, τα οποία εκφράζονται είτε με τα ηλιακά κέρδη από τα Π.Η.Σ. είναι η δεύτερη στήλη στο διάγραμμα, είτε με την απαιτούμενη ενέργεια είναι η πρώτη στήλη, ώστε να παραμείνει σταθερή η θερμοκρασία στους 21 οC στον χώρο πίσω από τα Π.Η.Σ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ :

- Τόσο από τον υπολογισμό των θερμικών ισοζυγίων των Π.Η.Σ. με μετρημένες τιμές, όσο και με την χρήση προσομοιωτικού προγράμματος, η σειρά αξιολόγησης ως προς την θερμική απόδοση των συστημάτων συμπίπτει:

- Από τις προσομοιώσεις προκύπτει επιπρόσθετα η υπεροχή του τοίχου trombe συγκριτικά με το άμεσο ηλιακό κέρδος, μόνον στην δυνητική περίπτωση που και αυτός έχει προβλεφθεί με διπλό υαλοπίνακα. Ο συνδυασμός του τοίχου trombe και μάζας κατατάσσεται μετά τις μεμονωμένες περιπτώσεις των τοίχων, ενώ έπεται το άμεσο ηλιακό κέρδος με μονό τζάμι και τέλος το θερμοκήπιο, το οποίο και παρουσιάζει την μικρότερη θερμική απόδοση συγκριτικά με τα υπόλοιπα Π.Η.Σ.

- Εάν λόγοι οικονομικοί αποκλείουν την εκτεταμένη χρήση τοίχων trombe με διπλό τζάμι, ή λόγοι μορφολογίας των κτιρίων, ασφάλειας και ιδιωτικότητας των ενοίκων, δεν συνηγορούν στην καθολική κάλυψη των νότιων όψεων με διπλούς υαλοπίνακες για την εκμετάλλευση του άμεσου ηλιακού κέρδους, τότε θα έπρεπε κανείς να επιλέξει ως συμπληρωματικό σύστημα, κατά σειρά προτεραιότητας, τα συστήματα που ήδη αναφέρθηκαν.

Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Συνάντηση για το ελληνικό τοπίο, που τείνει να καταστραφεί από τα αυθαίρετα

Στις 21 και 22 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση εργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος "Διαφύλαξη και Διαχείριση του Ελληνικού Τοπίου" στο Μουσείο Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στη συνάντηση θα παρουσιαστούν διαφορετικές όψεις του ελληνικού τοπίου που χάνεται, αλλά και φυσικά και πολιτιστικά τοπία που απαιτούν προστασία.

Όπως δήλωσε ο αντιπρόσωπος του Γεωπονικού Λεωνίδας Λουλούδης, "Αυτός ο υπέροχος τόπος τείνει να καταστραφεί από τα αυθαίρετα, από την έλλειψη σχεδίου και προγραμματισμού στις χρήσεις γης και από την απληστία εκμετάλλευσης κάθε γωνιάς".

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, η καθυστερημένη κατάθεση στο Κοινοβούλιο του σχεδίου νόμου για την κύρωση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για το Τοπίο ειναι η μεγαλύτερη απειλή, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η καταστροφή του τοπίου είναι ανεπανόρθωτη.

Οι μηχανισμοί προστασίας του τοπίου στην Ελλάδα δεν είναι επαρκείς και ακόμα και όταν κυρωθεί η Συνθήκη, πρέπει να βρεθούν και οι τρόποι εφαρμογής τη, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο τμήμα του ΥΠΕΧΩΔΕ που να αναφέρεται στο τοπίο.

"Η προστασία του ελληνικού τοπίου πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αναπτυξιακή μας στρατηγική και ελπίζω κάποια στιγμή με αφορμή την κύρωση αυτής της συνθήκης να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση", δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και ημιυπαίθριοι και ημιυπόγεια

Αγωνιώδης προσπάθεια της κυβέρνησης να αυξήσει τα έσοδα
(VIDEO Και ημιυπαίθριοι και ημιυπόγειοι 21.05.2009, 22:58 )

Όχι μόνον τους κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους, αλλά και μία σειρά πολεοδομικών παραβάσεων προτίθεται να τακτοποιήσει η κυβέρνηση προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα.

Πάντως, το ΤΕΕ και ο Δικηγορικός Σύλλογος αντιτίθενται σε κάθε μορφή τακτοποίησης, ενώ απόφαση του 2007 του ΣτΕ απαγορεύει την εξαίρεση από την κατεδάφιση όλων των αυθαίρετων κατασκευών που έγιναν μετά το 1983. Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη τοποθέτηση του προέδρου του ΤΤΕ Γιάννη Αλαβάνου: "Να κλείσει κάθε συζήτηση οικονομικής τακτοποίησης και να ανοίξει συζήτηση για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης στο πλαίσιο των όσων το Σύνταγμα επιτάσσει".

Ήδη, νομικοί επεξεργάζονται σενάρια τακτοποίησης σειράς πολεοδομικών παραβάσεων, όπως αλλαγή χρήσης κλειστών γκαράζ, ημιυπόγειους χώρους και σοφίτες. Ειδικότερα, εξετάζουν το κόστος της τακτοποίησης και τον τρόπο που αυτή θα γίνει, ώστε να παρακαμφθεί η παραπάνω απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σε ό,τι αφορά στο αντίτιμο της τακτοποίησης, η σκέψη να γίνει με καταβολή του 20% της αντικειμενικής αξίας εκτιμάται ότι δε θα αποφέρει τα αναμενόμενα.
Για το λόγο αυτό εξετάζεται μείωση του προστίμου στο 10%- 15% της αντικειμενικής αξίας, με δυνατότητα τακτοποίησης και άλλων πολεοδομικών παραβάσεων, ώστε να μην υπάρξουν απώλειες για τα ταμεία του δημοσίου.

Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Το μεγαλύτερο Ηλιακό στάδιο στην Taiwan!




Η κατασκευή του ηλιακού σταδίου του Γιαπωνέζου αρχιτέκτονα TOYO ITO στην TAIWAN ολοκληρώθηκε.

Η οροφή του Σταδίου καλύπτεται απο 8,855 ηλιακά πανέλλα. Το Στάδιο βρίσκεται στο Kaohsiung και χτίστηκε για τους παγκόσμιους αγώνες που θα γίνουν τον Ιούλιο. Το Στάδιο περιλαμβάνει 55.000 θέσεις και στοίχισε 150 εκατομμύρια δολλάρια.

Το Στάδιο εχει το ρεκόρ του μεγαλύτερου ηλιακού σταδίου στον κόσμο με οροφή επιφάνειας 14.155 μ2 . Παράγει ηλεκτρική ισχύ 1.14 Gigawatt hours τον χρόνο και καλύπτει το 80% των αναγκών της γύρω περιοχής. Ή κατασκευή είναιη μεγαλύτερη εγκατάσταση φωτοβολταικών στην Taiwan more more_1 more_2

Αναρτήθηκε από το ιστολόγιο "η ζωη μεσα απ'τα ματια του αρχιτεκτονα", απο το Archi-Europe

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;;; Φωτοβολταϊκά στις στέγες σπιτιών με κίνητρα προς τους πολίτες


Φαίνεται ότι επιτέλους απαλείφονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες στις Πολεοδομίες, αλλά και ότι η Πολιτεία θα παρέχει κίνητρα (φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις στην αγορά της κιλοβατώρας από την ΔΕΗ) για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Ανάπτυξης, Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ που θα ρυθμίζει όλα τα σχετικά αυτά θέματα.

Καιρός ήταν!

Σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει έως 7000 Kwh/χρόνο θα χρειαστεί 70 ημέρες για να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό σταθμό 5Kw (1300w) για να καλύψει τις ανάγκες του, ενώ το επιπλέον ρεύμα θα μπορεί, μέσω σύνδεσης, να το πουλά στη ΔΕΗ. Ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση για την εγκατάσταση Φ/Β πανέλων σε κτίρια κατοικίας είναι να διαθέτουν ήδη ηλιακό θερμοσίφωνα, για την παροχή ζεστού νερού χρήσης.

Το κόστος για έναν 5Kw σταθμό ανέρχεται σε 25.000 ευρώ και η απόσβεση θα γίνει σε διάστημα 6-8 χρόνια αφού η τιμή αγοράς της ενέργειας ανά Kwh θα ανέρχεται σε 0,55 ευρώ από 0,11 ευρώ που την αγοράζει σήμερα ο οικιακός καταναλωτής.

Είναι αλήθεια ότι ακόμη και έτσι το κόστος παραμένει υψηλό. Και αν προσθέσουμε και το κόστος σύνδεσης και έναρξης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που φαίνεται ότι θα ανέρχεται σε περίπου 300 - 500 ευρώ + το κόστος Σύνδεσης με την ΔΕΗ που θα ανέρχεται σε περίπου 500-1000 ευρώ, ανεβαίνουμε πολύ!

Παρά το γεγονός ότι ο λογαριασμός της ΔΕΗ θα είναι πιστωτικός σίγουρα μια τέτοια επένδυση κρίνεται ασύμφορη.

Ο αρμόδιος Υπουργός επιμένει ότι το μέτρο θα προχωρήσει προς όφελος των καταναλωτών και του περιβάλλοντος, αφού επαλείφονται τα γραφειοκρατικά εμπόδια και θα δοθούν φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις γαι την αγορά της κιλοβατώρας από την ΔΕΗ.

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων:

1. Που μπορεί να εγκατασταθεί ΦΒ σύστημα;
Το Πρόγραμμα αφορά συστήματα μέχρι 10 kWp, στο δώμα ή τη στέγη (συμπεριλαμβανόμενων των στεγάστρων βεραντών) κτιρίου που χρησιμοποιείται για κατοικία ή στέγαση πολύ μικρών επιχειρήσεων. Το Πρόγραμμα καλύπτει όλη την Επικράτεια με εξαίρεση τα μη Διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό Σύστημα της χώρας νησιά.

2. Ποιος μπορεί να εγκαταστήσει ΦΒ σύστημα;
Δικαίωμα ένταξης στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες και φυσικά ή νομικά πρόσωπα επιτηδευματίες που κατατάσσονται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τα οποία έχουν στην κατοχή τους το χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα. Για την περίπτωση φωτοβολταϊκού συστήματος σε κοινόχρηστο χώρο του κτιρίου, επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός και μόνο συστήματος.

Δικαίωμα ένταξης στο Πρόγραμμα έχουν οι κύριοι των οριζόντιων ιδιοκτησιών εκπροσωπούμενοι από το διαχειριστή μετά από συμφωνία του συνόλου των ιδιοκτητών ή ένας εκ των κυρίων των οριζόντιων ιδιοκτησιών μετά από παραχώρηση χρήσης του κοινόχρηστου χώρου από τους υπόλοιπους, με ευθύνη των ενδιαφερομένων. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη ΦΒΣ στο Πρόγραμμα είναι η ύπαρξη σύνδεσης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στο ακίνητο στο οποίο το σύστημα εγκαθίσταται.

Επιπλέον, όταν το ακίνητο στο οποίο εγκαθίσταται το ΦΒΣ χρησιμοποιείται για κατοικία, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί μέρος των θερμικών αναγκών του ακινήτου για ζεστό νερό χρήσης να καλύπτεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (πχ. ηλιοθερμικά, ηλιακοί θερμοσίφωνες). Η ικανοποίηση των θερμικών αναγκών του κτιρίου (θέρμανση – ψύξη και ζεστό νερό χρήσης) είναι εξίσου σημαντικές και θα πρέπει ο καθένας να το συνυπολογίσει στο πλαίσιο και της ενεργειακής κατάταξης του κτιρίου που θα επηρεάσει την αξία του.

Σε κάθε περίπτωση, το σύστημα του θερμοσίφωνα για μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας σε χρήσιμη θερμότητα αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα στο πλαίσιο της βελτίωσης της ενεργειακής κατάστασης του κτιρίου και για αυτό η ύπαρξή του θα αποτελεί προαπαιτούμενο για την ένταξη της ΦΒ εγκατάστασης στο Πρόγραμμα.

3. Πως υλοποιείται η συμφωνία του συνόλου των συνιδιοκτητών ή η παραχώρηση του χώρου σε ένα συνιδιοκτήτη;
Με πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης ή με έγγραφη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου.

4. Σε παλιά πολυκατοικία χωρίς κανονισμό πως μπορεί να εγκατασταθεί φωτοβολταικό;
Και πάλι με πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης ή έγγραφη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου.

5. Αν κάποιος είναι κύριος του δικαιώματος ανοικοδόμησης επί του δώματος (υψούν) μπορεί να εγκαταστήσει μόνος του φωτοβολταικό σύστημα;
Όχι, γιατί το δικαίωμα αυτό δεν εμπεριέχει και δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης της ταράτσας, η οποία μέχρις ότου ανοικοδομηθεί ο υπεράνω όροφος, παραμένει κοινόκτητη και κοινόχρηστη.

6. Κάποιος έχει το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης της ταράτσας. Μπορεί να εγκαταστήσει μόνος του το σύστημα;
Ναι, αν δεν απαγορεύεται από ρητή διάταξη του κανονισμού. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα θα συνδέεται με τον μετρητή (ρολόι) της ΔΕΗ της κατοικίας του και τα έσοδα θα εισπράττονται από τον ίδιο.

7. Ποιά είναι η διαδικασία; Συμβάσεις, φορολογικά (εκπτώσεις, δήλωση φόρου εισοδήματος κλπ).
Η όλη διαδικασία είναι πολύ απλή. Δεν απαιτείται καμία ενεργειακή άδεια που έχουμε για τους μεγαλύτερους σταθμούς. Για τη σύνδεση του ΦΒ και την πώληση της ενέργειας ο παραγωγός απευθύνεται στις τοπικές υπηρεσίες της ΔΕΗ υπογράφοντας 2 αντίστοιχες συμβάσεις μία για την τοποθέτηση ουσιαστικά του μετρητή και μία για την πώληση της ενέργειας. 8. Φορολογικά θέματα. H μικρή ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων εξασφαλίζει ότι η παραγόμενη ενέργεια αντιστοιχεί σε αυτήν που απαιτείται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος.

Κατά συνέπεια δεν υφίστανται, για τον κύριο του φωτοβολταϊκού συστήματος, φορολογικές υποχρεώσεις για τη διάθεση της ενέργειας αυτής στο Δίκτυο. Ο πολίτης παραγωγός – καταναλωτής δεν θα έχει καμία φορολογική ή ασφαλιστική υποχρέωση (άνοιγμα βιβλίων, έκδοση τιμολογίων, ασφάλιση κλπ) είτε είναι επιτηδευματίας, είτε όχι.

9. Πολεοδομικά : τι σημαίνει έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας;
Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος απαιτείται έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας κατά την έννοια του άρθρου 7 παρ. 1 του Ν. 3212/2003 (ΦΕΚ Α’ 308) όπως κάθε φορά ισχύει και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του. Οι όροι εγκατάστασης θα ορισθούν με εγκύκλιο του Υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

10. Κόστη.
Όλα τα κόστη συμπεριλαμβάνονται στο λεγόμενο κόστος ανά εγκατεστημένο kW που είναι περίπου τα 5.000 € ανά kW (και με καλή έρευνα αγοράς μπορεί να περιοριστεί στα 4.000 € ανά kW). Το μόνο κόστος που δεν περιλαμβάνεται στο εν λόγω κόστος είναι το πιθανό κόστος για την ασφάλιση του εξοπλισμού από δολιοφθορά κλπ. Πρέπει να σημειώσουμε ότι στις πλείστες των περιπτώσεων ο εξοπλισμός καλύπτεται με εγγύηση μεγαλύτερη των 10 ετών.

11. Ρολόγια ΔΕΗ : Πόσα, σχέση ΔΕΗ-ΔΕΣΜΗΕ, ποιος πληρώνει το ρολόι;
Θα τοποθετηθεί ένα νέο ρολόι με διπλό μετρητή για μέτρηση της παραγόμενης από τη Φ/Β εγκατάσταση ενέργειας και της μικρής απορροφούμενης ενέργειας από τον inverter τη νύχτα και τυχόν συνοδευτικό εξοπλισμό (π.χ. κάμερα, συναγερμός).

Το κόστος για το ρολόι βαρύνει τον παραγωγό όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ η οποία να θυμίσουμε ότι είναι μια Α.Ε. Άλλωστε το κόστος σύνδεσης στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 500 € και άρα είναι πολύ μικρό σε σχέση με το κόστος εγκατάστασης του Φ/Β. 12.

12. Παραδείγματα εγκαταστάσεων με το κόστος επένδυσης ανά τεχνολογία και την απόσβεση.
Σε έναν συνηθισμένο τύπο ταράτσας 100 τ.μ. μπορεί να εγκατασταθεί άνετα ένα σύστημα 5-7 kW τεχνολογίας π.χ. πολυκρυσταλλικού πυριτίου ή λιγότερο άνετα ένα ίδιας ισχύος τεχνολογίας thin film. Το κόστος μπορεί να περιοριστεί κάτω από τα 25.000- 35.000 € (5.000€/kw) και η απόσβεση συναρτάται με την τιμή αποζημίωσης της παραγόμενης μονάδας ενέργειας (0,55 €/ kWh) και την παραγόμενη ενέργεια (1 kW παράγει κατά μ.ο. 1.300 kWh/ ετησίως).

Παράλληλα, η απαιτούμενη ενέργεια για την κατανάλωση ενός νοικοκυριού είναι 5.000- 7000 kwh/ ετησίως που κοστίζει 0,12€/ kwh, και αντιστοιχεί σε παραγόμενη ενέργεια 5-7 kw από ΦΒ σύστημα. Η καταμέτρηση της παραγόμενης ενέργειας γίνεται ταυτόχρονα με αυτή της καταναλισκόμενης. Η εκκαθάριση γίνεται από τη ΔΕΗ ΑΕ ή άλλο κάτοχο άδειας προμήθειας, ο οποίος για το σκοπό αυτό ενεργεί στο λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου σχετική πιστωτική εγγραφή.

Με τον λογιστικό συμψηφισμό των εσόδων από την παραγόμενη ενέργεια και του κόστους της καταναλισκόμενης ενέργειας, ο λογαριασμός της ΔΕΗ θα είναι πιστωτικός.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Περίπτωση που κάποιος εγκαταστήσει σε 80 τμ. 5 kw που κοστίζουν 25.000 €, πάρει δάνειο για το μισό κόστος (12.500 €) με ευνοϊκούς όρους δεδομένης της 25ετης σύμβασης και εγκαταστήσει το ΦΒ σύστημα: 5 Kw * 1300 kwh* 0,55 €/kwh = 3.575 € έσοδα/ετησίως Από αυτά αφαιρούνται περί τα 1.500 € αποπληρωμή δάνειου και συντήρηση του εξοπλισμού.

Οπότε, καθαρά έσοδα 2.100 €/ ετησίως, που σημαίνει απόσβεση των δικών του χρημάτων σε 5-6 χρόνια. Από την άλλη ένα μέσο νοικοκυριό (με ηλεκτρικές συσκευές και φωτισμό) καταναλώνει μ.ο. 5.000 kWh/ετησίως. 5.000 kwh* 0,12 €/kwh= 600 € κόστος/ετησίως.

13. Πως θα γίνεται ο λογιστικός συμψηφισμός της αξίας του πωλούμενου ρεύματος με τον λογαριασμό κατανάλωσης της ΔΕΗ;
Το αντίτιμο πώλησης του συνόλου της παραγόμενης ενέργειας στο Δίκτυο, μειούμενο κατά το ποσό του συνολικού λογαριασμού της ΔΕΗ, θα παρουσιάζεται σε πιστωτικό λογαριασμό της ΔΕΗ και θα εισπράττεται από τον κύριο του ΦΒ συστήματος. Αν κύριος του συστήματος είναι η διαχείριση της πολυκατοικίας, τότε το σύστημα θα συνδέεται με τον κοινόχρηστο μετρητή (ρολόι) της ΔΕΗ και τα έσοδα θα εισπράττονται από το διαχειριστή και θα κατανέμονται ανάλογα στους συνιδιοκτήτες.

14. Νησιά.
Βούληση της κυβέρνησης είναι να επεκταθεί το πρόγραμμα και στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Αυτό είναι τεχνικά πιο δύσκολο καθώς απαιτεί ειδική προετοιμασία σε κάθε νησί. Επιπλέον το θέμα σχετίζεται και με τη δυνατότητα απορρόφησης της ισχύος από το δίκτυο σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις της ΡΑΕ. Σε κάθε περίπτωση, θα η αντιμετώπιση του θέματος το συντομότερο δυνατό.

15. Εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Στο Υπουργείο θα υπάρχει βάση με τα στοιχεία του τεχνικού κόσμου που ασχολείται με τα ΦΒ. Η ένταξη στη βάση θα γίνεται με απλή αίτηση του ενδιαφερομένου, σε κάθε όμως περίπτωση η πιστοποίηση αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα στην ελεύθερη αγορά.

16. Μπορώ να παραγγείλω αύριο και να περιμένω την ΚΥΑ;
Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η ΚΥΑ θα εκδοθεί άμεσα. Είναι θέμα προσωπικής απόφασης η παραγγελία. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν υφίσταται κριτήριο επιλεξιμότητας αφού δεν θα υπάρχει επιδότηση κεφαλαίου από κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

17. Πότε θα βγει η ΚΥΑ;
Η ΚΥΑ θα εκδοθεί άμεσα, το σχέδιο είναι έτοιμο, το αργότερο σε 10-15 μέρες.

18. Είναι έτοιμη η ΔΕΗ;
Η ΔΕΗ θα αναλάβει όλο το βάρος της υλοποίησης του προγράμματος το μηχανογραφικό της σύστημα προσαρμόζεται στις νέες απαιτήσεις και με την έκδοση της ΚΥΑ θα είναι καθ’ όλα έτοιμη.

19. Υπάρχει περιορισμός ισχύος;
Μιλάμε για μικρές εγκαταστάσεις έως 10 kW και σε πρώτη φάση δεν θα υπάρχει άνω όριο για το σύνολο της ισχύος που θα εγκατασταθεί στη επικράτεια. Είναι πιθανό να υπάρξει μελλοντικά απόφαση για να τεθεί κάποιο άνω όριο συνυπολογίζοντας και η συνολική ισχύ των σταθμών μεγαλύτερου μεγέθους.

20. Υπάρχει επάρκεια ΦΒ στην αγορά;
Δραστηριοποιούνται γύρω στις 200 εταιρείες. Σημαντικό είναι ότι υλοποιούνται και 5 ελληνικές παραγωγικές μονάδες με δυναμικότητα παραγωγής πανέλων 200 MW.

21. Υπάρχει επιχορήγηση;
Όχι. Η τιμή που πωλείται το ηλεκτρικό ρεύμα στο Δίκτυο είναι πολύ ευνοϊκή και δεν απαιτεί επιχορήγηση. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο ο πολίτης δεν μπαίνει στη διαδικασία προετοιμασία φακέλου, αξιολόγησης, έγκρισης, ελέγχου, κτλ.

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Κτίριο "Vilela", από τον αρχιτέκτονα Joselevich Rascovsky







Ένα συγκρότημα κατοικιών που βρίσκεται στο Nuñez, γειτονιά του Buenos Aires: Πρόκειται για μελέτη ενός συγκροτήματος από προκατασκευασμένα υλικά και "πράσινους" τοίχους.

Στην δομική κατασκευή "αναρτώνται" δέκα διαμερίσματα, διαφορετικά το ένα από το άλλο, σε μιά όψη μήκους 25 μέτρων (περισσότερα ΕΔΩ: http://www.treehugger.com/files/2009/05/vilela-building-by-joselevich-rascovsky-adds-vertical-gardens-to-buenos-aires.php )

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Κτίριο και Αρχιτεκτονική





Τα σύγχρονα κτίρια θα έπρεπε να αποτελούν δείγματα ώριμου και μεστού αρχιτεκτονικού έργου, σαν αποτέλεσμα της σύνθεσης γνώσης και εμπειρίας, που αντλείται από την παράδοση, με την επιστήμη και την τεχνολογία.


Οι τεχνικές, η αισθητική και η λειτουργικότητα υπάρχουν και εξελίσσονται για να εξυπηρετούν αποκλειστικά τους παραπάνω στόχους. Δεν πρέπει να συνιστούν πλέον δόγμα ή αξίωμα, αλλά εργαλείο για την εξυπηρέτηση πρωταρχικών αναγκών.

Tο ενδιαφέρον στην αρχιτεκτονική, όπως και στην ζωή, δεν έγκειται μόνο στην αναζήτηση νοημάτων και στην διατύπωση ιδεών, αλλά και στην έντεχνη απόδοση στον χώρο και χρόνο όλων των σύγχρονων αξιών. Σ’ αυτή τη βάση η αρχιτεκτονική οφείλει να εκμεταλλευτεί, με τον τρόπο που θέλει, τα βοηθήματα από την εμπειρία της παράδοσης και έτσι διασφαλίζεται η δυναμική και η συνέχειά της, παράλληλα με την πολιτιστική κληρονομιά που αποτελεί το πλέον δυναμικό στοιχείο της εξέλιξης κάθε τόπου.

Στην αρχιτεκτονική, όπως και σε όλα τα πράγματα ενυπάρχει αυτό που «σημαίνεται» και αυτό που «σημαίνει». Το ζητούμενο είναι αυτό που σημαίνεται, το αντικείμενο, το οποίο το σημαίνει ο σχεδιασμός του, σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης. Είναι φανερό ότι ο καλός αρχιτέκτονας πρέπει να έχει ευρύ φάσμα γνώσεων πολλών και διαφορετικών πραγμάτων για να μπορεί να ασκεί την Τέχνη και την Επιστήμη της αρχιτεκτονικής, που απαιτεί ποικίλες δεξιότητες.

Στο πλαίσιο αυτό και η οικοδομική, βασικός κλάδος της που αφορά στον σχεδιασμό, την κατασκευή, στην οικοδόμηση έργων, πόλεων και κτιρίων απαιτεί γνώση εξίσου πολλών και διαφορετικών πραγμάτων για να υπηρετήσει την αντοχή, την ωφέλεια και την ομορφιά.

Γιατί η λέξη «οικοδομώ», παρ’ όλο που έχει την έννοια του «κτίζω» και που σήμερα αναφέρεται ιδίως στα κτίρια, έχει εξίσου αναφορά και στη διάρθρωση ενός συνόλου. «Οικοδομώ» σημαίνει και «ιδρύω», «δημιουργώ» μια πόλη.

Τα κτίρια και τα άλλα έργα δεν αποτελούν παρά μεμονωμένα, διακριτά στοιχεία ενός συνόλου που όσο πιο σωστά οικοδομείται, τόσο περισσότερο επιτρέπει στα στοιχεία του (κτίρια) να ανταποκριθούν συνολικά και μεμονωμένα στο ρόλο τους.

Η αρχιτεκτονική μπορεί να εξυπηρετήσει κάλλιστα όλους τους παραπάνω στόχους, καθότι εμπεριέχει η ίδια την αίσθηση του μέτρου όχι μόνο για να επιτυγχάνει την ισόρροπη διάρθρωση των διαφόρων μελών του έργου και την οργάνωση ιεραρχημένων σχέσεων μεγεθών, αλλά και για να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εξασφάλιση Υγείας. Γιατί η σωστή διάταξη των στοιχείων, οι ορθές αναλογίες και η επίτευξη κομψού αποτελέσματος δεν αρκούν για να έχει ένα έργο ποιότητα.

Η ποιότητα του έργου καθορίζεται αρχικά από τις υγιεινές περιοχές που έχουν επιλεγεί για την ανέγερσή του, τη σωστή εκμετάλλευση των χαρακτηριστικών της φύσης του τόπου - του ηλιασμού, του ορθού ομοιόμορφου φυσικού φωτισμού, κλπ. – και κατά δεύτερο λόγο από την οικονομία στην ισόρροπη κατανομή των υλικών και του διατιθέμενου χώρου, αλλά και των δαπανών.

Ένας καλός αρχιτέκτονας γνωρίζει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει τα φυσικά υλικά που υπάρχουν στην περιοχή και όταν δεν τα βρίσκει όλα να εξασφαλίσει τη μεταφορά αυτών που λείπουν από την ευρύτερη περιοχή. Πρέπει επίσης να οικοδομεί τα κτίριά του ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις οικονομικές δυνατότητες των χρηστών.

Για χρόνια η λογική κυριάρχησε σε κάθε πράξη και στην οικοδόμηση. Έτσι, πολύ πριν την ανακάλυψη της «οικολογίας» το ζητούμενο σε κάθε οικοδόμηση ήταν η «ορθή σκέψη» σε αρμονία με τη φύση. Η φρόνηση και η έγνοια για συνετή διαχείριση του χώρου.

Όπως η αρχιτεκτονική, πέραν από τέχνη ήταν και επιστήμη, έτσι και η οικοδόμηση πέραν από τεχνική ήταν σε βάθος γνώση του χώρου. Όπως η λογική καθόριζε κάθε «πράξη», έτσι για τη δημιουργία πόλεων και οικισμών, η εξασφάλιση της Υγείας καθόριζε την επιλογή της πιο υγιεινής τοποθεσίας. Ο «ορθός» καταμερισμός του χώρου και η «ορθή» χάραξη πλατειών και οδών απέκλειε τους ανέμους από τις δευτερεύουσες οδούς και δεν επέτρεπε στους κρύους ανέμους να ταλαιπωρούν τον ανθρώπινο οργανισμό, στους ζεστούς να τον βλάπτουν και στους υγρούς να τον αρρωσταίνουν. Οι δρόμοι ήταν στραμμένοι προς τις περιοχές των ανέμων κατά τρόπο ώστε αυτοί να προσκρούουν στις γωνίες που σχηματίζονταν από τα κτίρια και να απωθούνται. Η «ορθή» γνώση της κίνησης του ήλιου και της σκιάς προσδιόριζε τον προσανατολισμό και υποδείκνυε θέση της μεσημβρίας (του νότου), του βορρά και των άλλων κατευθύνσεων για να επωφελούνται οι πόλεις των ευνοϊκών κλιματικών συνθηκών.

Η «ορθή» γνώση προσδιόριζε την κατανομή των θέσεων των ιερών κτιρίων, της αγοράς και των υπόλοιπων δημόσιων χώρων ώστε να παρουσιάζονται οι σχέσεις μεγεθών και οι αναλογίες. Η «ορθή» γνώση των τρόπων δόμησης και της ποικιλίας των υλικών, με τη συμβολή των οποίων κατασκευάζονταν τα κτίρια, επέτρεπε στην αξιοποίηση όλων των αρετών τους και των στοιχείων της φύσης από τα οποία τα υλικά αυτά αποτελούνταν, προς όφελος της υγείας.

Βασικός σκοπός της αρχιτεκτονικής παραμένει η οργάνωση του περιβάλλοντος του ανθρώπου, με τρόπο ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες και επιθυμίες του για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του στο χώρο.

Η αρχιτεκτονική εκπληρώνει έτσι μια σημαντική κοινωνική λειτουργία. Κατασκευάζει το περίβλημα «κέλυφος», μέσα στο οποίο βρίσκει καταφύγιο ο άνθρωπος, καθώς διαμορφώνει το ευνοϊκό περιβάλλον για την οικογενειακή και κοινωνική ζωή. Χρησιμοποιώντας τα οργανικά και λειτουργικά στοιχεία της σύνθεσης πετυχαίνει την έκφραση της οργανικής και λειτουργικής σκοπιμότητας του έργου με ενδιαφέρουσα αισθητική μορφή που ενσωματώνεται στο περιβάλλον.

Εφόσον ο φυσικός χώρος, όπου εντάσσεται το έργο – κτίριο – είναι συνεχής και έχει ομοιογενή, αλλά και ετερογενή στοιχεία, η αρχιτεκτονική προσλαμβάνει, κάθε φορά, τα «μηνύματα» από την ίδια τη φύση ακριβώς για να ανταποκριθεί στο ρόλο της και να ικανοποιήσει το σκοπό της: τη δημιουργία λειτουργικού και κατασκευαστικά ορθολογικού χώρου. Η σκοπιμότητα ή λειτουργικότητα επιβάλλει την ισορροπημένη σύνθεση των επί μέρους στοιχείων, με τρόπο ώστε να ανταποκριθεί σε μια προκαθορισμένη λειτουργία.

Ο κατασκευαστικός ορθολογισμός επιβάλλει την καλύτερη δυνατή χρήση των διαθέσιμων υλικών πόρων με τη σωστή εφαρμογή των κατάλληλων τεχνικών, με τρόπο ώστε να εξασφαλισθεί ταύτιση μεταξύ των κατασκευαστικών και λειτουργικών στοιχείων του έργου.

Η γνώση των εξωτερικών φυσικών στοιχείων επιβάλλει τον όρο της προσαρμογής. Η ένταξη του έργου στο τοπίο και στο φυσικό, εν γένει, περιβάλλον επιβάλλει την επίλυση όλων των αντιθέσεων που μπορούν να προκύψουν ανάμεσα στην επίτευξη της σκοπιμότητας – λειτουργικότητας – της αισθητικής αναζήτησης και στις τοπικές συνθήκες. Η δυναμική της αρχιτεκτονικής έγκειται ακριβώς στη δυνατότητα να εξωτερικεύσει με το έργο την εσωτερική σημασία του συνόλου, καθώς και τη σχέση των στοιχείων στο χώρο και στον χρόνο. Τότε μόνο η μορφή μπορεί να αποκτήσει και σημειολογική σημασία.

Η αρχιτεκτονική είναι, εξ ορισμού «Πράξη Λογική» με σοβαρές συνέπειες στην κοινωνική ομάδα. Ως εκ τούτου μπορεί και πρέπει να είναι Πράξη Οικολογική εφόσον μπορεί να ξεπερνά τα όρια και πρότυπα που επιβάλλει σήμερα η οικονομική σκέψη στη δημιουργία οικοδομικών έργων, όπου η απόδοση της επένδυσης διέπει σχεδόν αποκλειστικά τη σύλληψη και υλοποίηση και να παραμείνει πιστή στην αρχή της απόδοσης του έργου.

Το κείμενο είναι απόσπασμα από το βιβλίο της Μαργαρίτας Καραβασίλη "Πράσινα Κτίρια σε έναν Πράσινο Κόσμο: Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική, Οικολογική Δόμηση", εκδόσεις π-SYSTEMS και Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, 1999

Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Eτήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων

ΠΟΤΕ;;;;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πρόσφατη έκθεσή του για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων, κατατάσσει την Ελλάδα στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη των 25 σχετικά με την εφαρμογή της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (2002/91/ΕΚ).

Άλλη μια θλιβερή πρωτιά στη χώρα μας, που προκαλεί όχι μόνο θλίψη, αλλά και οργή! Γιατί μόνο η Ελλάδα έχει το "προνόμιο" να μην έχει εφαρμόσει ούτε καν την αντίστοιχη Οδηγία του 1993 (Οδηγία 93/76/ΕΟΚ), μάλιστα καλά διαβάσατε!

Η Ελλάδα είναι η μόνη από τις 'παλιές' χώρες-μέλη της ΕΕ και μια από τις τρείς συνολικά χώρες που λαμβάνουν κόκκινη κάρτα για τη ΜΗ εφαρμογή μέτρων ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια, παρά το γεγονός ότι τα κτίριά μας είναι τα πιο ενεργειακά σπάταλα και "άρρωστα" στην Ευρώπη, εφόσον το 88% περίπου του κτιριακού αποθέματος είναι, θερμικά, εντελώς απροστάτευτο, δηλαδή δεν διαθέτει καν θερμομόνωση (έχει κτισθεί πριν την έκδοση του Κανονισμού Θερμομόνωσης - προ του 1980)!

Και όλα αυτά τη στιγμή μάλιστα που ήδη συζητείται στις Βρυξέλλες τροποποίηση της Οδηγίας 2002/91/ΕΚ, προκειμένου να γίνει πιο τολμηρή και άρα πιο αποτελεσματική...

Ειδικότερα, κόκκινη κάρτα δόθηκε στην Ελλάδα για καθυστέρηση υιοθέτησης της προβλεπόμενης μεθοδολογίας υπολογισμού για τη μελέτη και κατασκευή των νέων κτιρίων και την ανακαίνιση υφιστάμενων, άνω των 1.000 τ.μ., ώστε να τηρούνται ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης, αλλά και για τον ΜΗ καθορισμό διαδικασίας ενεργειακής πιστοποίησης και δημιουργίας των ανεξάρτητων ενεργειακών επιθεωρητών κτιρίων, που θα πραγματοποιούν τους ελέγχους και θα εκδίσουν το ενεργειακό πιστοποιητικό.

Και ήδη από τον Ιανουάριο του 2009 έχει λήξει και η τριετής παράταση που μας δόθηκε από την ΕΕ για την ολοκλήρωση των θεσμικών ρυθμίσεων για την πλήρη ενσωμάτωση της Οδηγίας 2002/91 στο εθνικό μας δίκαιο και ήδη η χώρα πληρώνει σοβαρότατα πρόστιμα, μετά την πρώτη καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (17/01/2008) !

Παρά την ψήφιση του ν. 3661/08 (που εναρμόνισε την ελληνική νομοθεσία με την Οδηγία 2002/91/ΕΚ) και παρά την καταδίκη της χώρας από το Ευρ. Δικαστήριο, η εφαρμογή του καθυστερεί αδικαιολόγητα, παρά το γεγονός ότι όλα τα επιμέρους τεχνικά θέματα (υπουργικές αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα) έχουν από καιρό ολοκληρωθεί (η δημόσια διαβούλευση επί αυτών έληξε τέλος Δεκεμβρίου του 2008).

"Απορίας άξιον εστί" τι επιτέλους συμβαίνει ανάμεσα στα γραφεία κάποιων υπηρεσιακών του ΥΠΑΝ και του ΥΠΕΧΩΔΕ, ποιες είναι ακόμη οι παρεμβάσεις της Επιτροπής Ενέργειας του ΤΕΕ, ποιοί άλλοι εμπλέκονται, τι επιζητούν, τι επιδιώκουν;;;
Θα τα βρούνε τελικά οι δύο συναρμόδιοι Υπουργοί Ανάπτυξης και ΥΠΕΧΩΔΕ για να υπογράψουν; Και προς ποια κατεύθυνση θα οδεύει το τελικό αποτέλεσμα του συμβιβασμού;
Και μοιραία αναρρωτιόμαστε: Θέλουμε τελικά, σε αυτή την χώρα, ή δεν θέλουμε να είμαστε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;;; Και αν ναι, τότε γιατί συνηγορούμε και προσυπογράφουμε Κοινοτικές Οδηγίες όταν, στην πραγματικότητα, δεν θέλουμε να τις εφαρμόσουμε;

Και να σκεφτεί κανείς ότι η Οδηγία 2002/91 προωθήθηκε αποτελεσματικά από την Ελληνική Προεδρία (1ο εξάμηνο του 2003)!

Έτσι, η Ελλάδα, χωρίς αποτελεσματική ενεργειακή πολιτική, εξακολουθεί να μην δίνει την αρμόζουσα έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην ενεργειακή απόδοση, παρά το γεγονός ότι αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σχετικής κοινοτικής πολιτικής και βασικό μέσο για την επίτευξη των ευρωπαϊκών και εθνικών στόχων για την καταπολέμηση της Κλιματικής αλλαγής, και εξακολουθεί να θέτει τα μύρια όσα γραφειοκρατικά εμπόδια στην πραγματική προώθηση αυτών των στόχων (βλέπε και εν γένει ΑΠΕ!). ΚΡΙΜΑ!

Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Στοκχόλμη, πρώτη "Πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης"



Προκειμένου να επιβραβεύσει τις πόλεις που έχουν τηρήσει υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα και έχουν θέσει φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους για το μέλλον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την ανάδειξη κάθε χρόνο μιας πόλης ως "Πράσινης πρωτεύουσας της Ευρώπης".

Από τις 35 προτεινόμενες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πόλεις, η Στοκχόλμη -η "Βενετία του Βορρά" όπως την αποκαλούν πολλοί- είναι αυτή που θα ανακηρυχθεί για πρώτη φορά το 2010 "Πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης", ενώ θα ακολουθήσει το Αμβούργο το 2011.

Λίγα για τη Στοκχόλμη:

800 000 κάτοικοι ζουν στην πόλη. Το 95% του πληθυσμού ζει σε λιγότερα από 300 μέτρα από μια ζώνη πρασίνου. Το 10% της πόλης καλύπτεται από νερό.

Η πόλη παράγει κατά 50% λιγότερα αέρια που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της Σουηδίας.

Η Στοκχόλμη θέλει να απεξαρτηθεί από την παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2050.

Για τη Σουηδέζα Inger Segelström, μέλος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, ο τίτλος είναι σημαντικός καθώς "θα ενισχύσει την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουν ορισμένες πόλεις υπέρ του περιβάλλοντος".

Ο ομογενής της Christofer Fjellner, μέλος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών ελπίζει ο τίτλος "να εμπνεύσει και άλλους" να προβούν σε παρόμοιες ενέργειες υπέρ του περιβάλλοντος.

Προτεραιότητα το περιβάλλον στη Στοκχόλμη

Η Inger Segelström πιστεύει ότι η πρωτεύουσα της χώρας της δικαίως έλαβε τον τίτλο, λόγω του "καθαρισμού του νερού της Στοκχόλμης και της εισαγωγής διοδίων για τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην πόλη", έργα που θεωρεί ιδιαίτερα επιτυχή. "Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι πόλεις μας δεν είναι μόνο τα κτίρια, οι υποδομές και τα άτομα που ζουν εκεί, αλλά και το γύρω περιβάλλον.

Η Στοκχόλμη το έκανε αυτό με την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης σε κάθε πτυχή της διοίκησης" εξήγησε ο Christofer Fjellner. "Όταν φτάνεις στην κορυφή, θέλεις να μείνεις εκεί" Δεν μπορείς να μειώσεις τις υποχρεώσεις σου" δήλωσε ο κ. Fjellner εκφράζοντας την ελπίδα ότι το ενδιαφέρον των Σουηδών για το περιβάλλον δεν θα σταματήσει στο σημείο αυτό. "Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε πρωτοβουλίες φιλικές προς το περιβάλλον και να εργαζόμαστε σκληρά, έτσι ώστε η νέα γενιά να έχει στα χέρια της μια πράσινη πόλη" βεβαίωσε από τη μεριά της η Inger Segelström.

Αναφ. : 20090302STO50551

Τι είδους ενέργεια θέλουμε;


Λογότυπα από την καμπάνια της ΕΕ ενόψη Ευρωεκλογών.


Oι ευρωβουλευτές έχουν τα τελευταία χρόνια εστιάσει στην κλιματική αλλαγή, καθώς το κόστος της αδράνειας ενδέχεται να είναι ανθρώπινες ζωές. Έχουν εγκρίνει νομοθεσία υπέρ της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και της χρήσης καλύτερων από ενεργειακή άποψη συσκευών στα σπίτια.

Είναι όμως αρκετή;

Oι ευρωεκλογές του Ιουνίου θα δώσουν την ευκαιρία να δώσουμε την ετυμηγορία μας και να εκλέξουμε τους ευρωβουλευτές που θα μας αντιπροσωπεύσουν καλύτερα!

Στόχοι της ΕΕ για το 2050

Mείωση των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 60-80%

Bελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 35%

Mερίδιο 20% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη συνολική ενεργειακή κατανάλωση της ΕΕ

Πέρσι τον Δεκέμβριο οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ένα φιλόδοξο σχέδιο (γνωστό ως "20/20/20" πριν από το 2020), το οποίο θέτει ως στόχους που θα πρέπει να επιτευχθούν πριν από το 2020: τη μείωση των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 20%· τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20%· και μερίδιο 20% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.