Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Συνάντηση για το ελληνικό τοπίο, που τείνει να καταστραφεί από τα αυθαίρετα

Στις 21 και 22 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση εργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος "Διαφύλαξη και Διαχείριση του Ελληνικού Τοπίου" στο Μουσείο Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στη συνάντηση θα παρουσιαστούν διαφορετικές όψεις του ελληνικού τοπίου που χάνεται, αλλά και φυσικά και πολιτιστικά τοπία που απαιτούν προστασία.

Όπως δήλωσε ο αντιπρόσωπος του Γεωπονικού Λεωνίδας Λουλούδης, "Αυτός ο υπέροχος τόπος τείνει να καταστραφεί από τα αυθαίρετα, από την έλλειψη σχεδίου και προγραμματισμού στις χρήσεις γης και από την απληστία εκμετάλλευσης κάθε γωνιάς".

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, η καθυστερημένη κατάθεση στο Κοινοβούλιο του σχεδίου νόμου για την κύρωση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για το Τοπίο ειναι η μεγαλύτερη απειλή, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η καταστροφή του τοπίου είναι ανεπανόρθωτη.

Οι μηχανισμοί προστασίας του τοπίου στην Ελλάδα δεν είναι επαρκείς και ακόμα και όταν κυρωθεί η Συνθήκη, πρέπει να βρεθούν και οι τρόποι εφαρμογής τη, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο τμήμα του ΥΠΕΧΩΔΕ που να αναφέρεται στο τοπίο.

"Η προστασία του ελληνικού τοπίου πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αναπτυξιακή μας στρατηγική και ελπίζω κάποια στιγμή με αφορμή την κύρωση αυτής της συνθήκης να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση", δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου