Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Και ημιυπαίθριοι και ημιυπόγεια

Αγωνιώδης προσπάθεια της κυβέρνησης να αυξήσει τα έσοδα
(VIDEO Και ημιυπαίθριοι και ημιυπόγειοι 21.05.2009, 22:58 )

Όχι μόνον τους κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους, αλλά και μία σειρά πολεοδομικών παραβάσεων προτίθεται να τακτοποιήσει η κυβέρνηση προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα.

Πάντως, το ΤΕΕ και ο Δικηγορικός Σύλλογος αντιτίθενται σε κάθε μορφή τακτοποίησης, ενώ απόφαση του 2007 του ΣτΕ απαγορεύει την εξαίρεση από την κατεδάφιση όλων των αυθαίρετων κατασκευών που έγιναν μετά το 1983. Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη τοποθέτηση του προέδρου του ΤΤΕ Γιάννη Αλαβάνου: "Να κλείσει κάθε συζήτηση οικονομικής τακτοποίησης και να ανοίξει συζήτηση για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης στο πλαίσιο των όσων το Σύνταγμα επιτάσσει".

Ήδη, νομικοί επεξεργάζονται σενάρια τακτοποίησης σειράς πολεοδομικών παραβάσεων, όπως αλλαγή χρήσης κλειστών γκαράζ, ημιυπόγειους χώρους και σοφίτες. Ειδικότερα, εξετάζουν το κόστος της τακτοποίησης και τον τρόπο που αυτή θα γίνει, ώστε να παρακαμφθεί η παραπάνω απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σε ό,τι αφορά στο αντίτιμο της τακτοποίησης, η σκέψη να γίνει με καταβολή του 20% της αντικειμενικής αξίας εκτιμάται ότι δε θα αποφέρει τα αναμενόμενα.
Για το λόγο αυτό εξετάζεται μείωση του προστίμου στο 10%- 15% της αντικειμενικής αξίας, με δυνατότητα τακτοποίησης και άλλων πολεοδομικών παραβάσεων, ώστε να μην υπάρξουν απώλειες για τα ταμεία του δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου