Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Στοκχόλμη, πρώτη "Πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης"



Προκειμένου να επιβραβεύσει τις πόλεις που έχουν τηρήσει υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα και έχουν θέσει φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους για το μέλλον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την ανάδειξη κάθε χρόνο μιας πόλης ως "Πράσινης πρωτεύουσας της Ευρώπης".

Από τις 35 προτεινόμενες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πόλεις, η Στοκχόλμη -η "Βενετία του Βορρά" όπως την αποκαλούν πολλοί- είναι αυτή που θα ανακηρυχθεί για πρώτη φορά το 2010 "Πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης", ενώ θα ακολουθήσει το Αμβούργο το 2011.

Λίγα για τη Στοκχόλμη:

800 000 κάτοικοι ζουν στην πόλη. Το 95% του πληθυσμού ζει σε λιγότερα από 300 μέτρα από μια ζώνη πρασίνου. Το 10% της πόλης καλύπτεται από νερό.

Η πόλη παράγει κατά 50% λιγότερα αέρια που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της Σουηδίας.

Η Στοκχόλμη θέλει να απεξαρτηθεί από την παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2050.

Για τη Σουηδέζα Inger Segelström, μέλος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, ο τίτλος είναι σημαντικός καθώς "θα ενισχύσει την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουν ορισμένες πόλεις υπέρ του περιβάλλοντος".

Ο ομογενής της Christofer Fjellner, μέλος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών ελπίζει ο τίτλος "να εμπνεύσει και άλλους" να προβούν σε παρόμοιες ενέργειες υπέρ του περιβάλλοντος.

Προτεραιότητα το περιβάλλον στη Στοκχόλμη

Η Inger Segelström πιστεύει ότι η πρωτεύουσα της χώρας της δικαίως έλαβε τον τίτλο, λόγω του "καθαρισμού του νερού της Στοκχόλμης και της εισαγωγής διοδίων για τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην πόλη", έργα που θεωρεί ιδιαίτερα επιτυχή. "Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι πόλεις μας δεν είναι μόνο τα κτίρια, οι υποδομές και τα άτομα που ζουν εκεί, αλλά και το γύρω περιβάλλον.

Η Στοκχόλμη το έκανε αυτό με την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης σε κάθε πτυχή της διοίκησης" εξήγησε ο Christofer Fjellner. "Όταν φτάνεις στην κορυφή, θέλεις να μείνεις εκεί" Δεν μπορείς να μειώσεις τις υποχρεώσεις σου" δήλωσε ο κ. Fjellner εκφράζοντας την ελπίδα ότι το ενδιαφέρον των Σουηδών για το περιβάλλον δεν θα σταματήσει στο σημείο αυτό. "Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε πρωτοβουλίες φιλικές προς το περιβάλλον και να εργαζόμαστε σκληρά, έτσι ώστε η νέα γενιά να έχει στα χέρια της μια πράσινη πόλη" βεβαίωσε από τη μεριά της η Inger Segelström.

Αναφ. : 20090302STO50551

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου