Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Το ΥΠΕΧΩΔΕ αντιδρά στις δηλώσεις Χατζηδάκη για τα Φωτοβολταϊκά στις στέγες


Μετά το κλίμα ευφορίας που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, http://www.skai.gr/articles/news/environment/Φωτοβολταϊκάαπόσπίτι/ το ΥΠΕΧΩΔΕ σε χθεσινή του ανακοίνωση «προσγείωσε» όσους περίμεναν ότι θα μπορούν να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά οπουδήποτε.

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι το άρθρο 5 της απόφασης θα προσδιορίζει τους όρους εγκατάστασης σε σχέση με:

* Την αισθητική.

* Το ποσοστό κάλυψης.

* Τη μόνωση.

Ακόμη, η απόφαση δεν θα επιτρέπει την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε απολήξεις κλιμακοστασίων, παραδοσιακούς οικισμούς και διατηρητέα κτίρια, εκτός και αν επιτρέπονται από τους ειδικούς όρους δόμησης που διέπουν τους οικισμούς και τα συγκεκριμένα κτίρια.

**Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ, μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, σχεδιάζει να εμπλακεί επιχειρηματικά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, στο πλαίσιο του πργράμματος που εξήγγειλε το υπουργείο Ανάπτυξης. Αυτό αναφέρουν πηγές της διοίκησης, ενώ η εταιρεία προετοιμάζεται για την υποδοχή των αιτημάτων σύνδεσης φωτοβολταϊκών στο δίκτυο. Συγκεκριμένα η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει μια σειρά από δράσεις όπως:

* Παροχή συστηματικής και ολοκληρωμένης πληροφόρησης στους υποψήφιους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στις Στέγες (ΦΒΣ) και σε εκτός σχεδίου περιοχές. Η πληροφόρηση θα πραγματοποιηθεί μέσα από την ιστοσελίδα της ΔΕΗ, με έντυπο υλικό από τα πρακτορεία και τις υπηρεσίες της, με ενημερωτικά έντυπα μέσω των λογαριασμών ρεύματος, κ.λπ.

* Επίλυση των τεχνικών θεμάτων που έχουν σχέση με την εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκών.

* Γρήγορη υπογραφή των συμβάσεων που θα συνάπτει η ΔΕΗ με τους παραγωγούς που θα αναπτύσσουν φωτοβολταϊκά.

* Γρήγορος διακανονισμός των οικονομικών συναλλαγών που θα προκύψουν από τη λειτουργία φωτοβολταϊκών σε στέγες και εκτός σχεδίου περιοχές μέσω του πληροφοριακού συστήματος εκδόσεων λογαριασμών.

Ηδη η ΔΕΗ για τη γρήγορη επίλυση των θεμάτων αυτών συγκρότησε επιτροπή με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο και αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο καθηγητή Νίκο Χατζηαργυρίου. Νομικά κενά Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι έως την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και της εγκυκλίου που θα σημάνει την εφαρμογή του προγράμματος, θα πρέπει να ρυθμιστούν επιμέρους εκκρεμότητες οι οποίες «ανακαλύπτονται» στην πορεία.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ, υπάρχει νομικό κενό στις περιπτώσεις εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σε ακίνητο που είναι νοικιασμένο. Συγκεκριμένα αναφέρουν, η ΔΕΗ υπογράφει τη σύμβαση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, ενώ ο συμψηφισμός της παραγόμενης θα πρέπει να γίνεται με την ενέργεια που καταναλίσκει ο ενοικιαστής που χρησιμοποιεί το ακίνητο.

Ηδη οι νομικοί της ΔΕΗ προσπαθούν να βρουν λύση στο θέμα, το οποίο αφορά πολλές χιλιάδες ακίνητα. Πιο πολύπλοκη όμως γίνεται η υπόθεση, όταν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου στο οποίο πρόκειται να εγκατασταθεί φωτοβολταϊκό το νοικιάζει, και για κατοικία νοικιάζει άλλο ακίνητο. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει με ποιον μετρητή θα γίνεται ο συμψηφισμός της ενέργειας που θα παράγει το φωτοβολταϊκό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου