Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Ενεργειακή απόδοση κτιρίων : Ένα ακόμη "έξυπνο" πράσινο κτίριο στην Αθήνα

http://www.ecocity.gr/main.php?cat=66&art=1300

Με καθυστέρηση αρκετών χρόνων και με τη χώρα μας να καταδικάζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δις (!), ψηφίστηκε το 2008, κατʼ εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής οδηγίας 2002/91 ο νόμος 3661/08 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Ωστόσο ακόμη αναμένουμε την εφαρμογή του με την έκδοση των αναγκαίων κανονιστικών ρυθμίσεων, που είχαν προαναγγελθεί και μάλιστα εντός του 2009. Η καθυστέρηση μεγάλη! Πολλές ευκαιρίες χάθηκαν και μαζί ένα μεγάλο δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας από τα κτίρια έμεινε εντελώς ανεκμετάλλευτο. Στο μεταξύ υπήρξε και τροποποίηση της οδηγίας 2002/91 με διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των υποχρεωτικών ρυθμίσεων για τα υφιστάμενα κτίρια και εμείς ακόμη περιμένουμε...




Στο μεταξύ δεν λείπουν τα καλά παραδείγματα ακόμη και στην Ελλάδα:

Ενεργειακά και βιοκλιματικά προσδιορισμένο, το πρότυπο κτίριο της εταιρείας ΕΛΛΑκτωρ αποτελεί υπόδειγμα κτίσματος φιλικού προς το περιβάλλον. Στη γλώσσα του μέλλοντος, η έννοια της οικολογίας δεν είναι μία ακόμη έκφραση ρομαντικής επιστροφής στη φύση, αλλά μια ουσιαστική πράξη που στην τεχνολογική εποχή δεν θα μπορούσε παρά να έχει άμεση σχέση με την τεχνολογία.


Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η μεγαλύτερη κατασκευαστική, με πενήντα και πλέον χρόνια τεχνογνωσίας και δυναμικής συμμετοχής στην κατασκευή έργων σταθμών για τη χώρα μας, έχει εφαρμόσει ήδη αυτήν την «πράσινη τεχνολογία» σε ένα κτίριο υπόδειγμα, όπου και στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.

Ενεργειακά αποδοτικό και εκμεταλλευόμενο τις φυσικές παροχές του περιβάλλοντος, το ιδιαίτερο αυτό κτίσμα ακολουθεί ορισμένες βασικές αρχές βιοκλιματισμού, με άμεσα οφέλη για το περιβάλλον αλλά και για την ίδια την εταιρεία.

Ακολουθώντας τις προδιαγραφές της Ε.Ε., το κτίριο αυτό διαθέτει ψυκτικά συστήματα υψηλής απόδοσης και ηλεκτρονικό balance που ρυθμίζει τον τεχνητό φωτισμό ανάλογα με τη φυσική φωτεινότητα. Το καλοκαίρι, μια σειρά από πάνελ σκίασης-αντανάκλασης (ώστε να μην συγκρατούν καθόλου ηλιακή θερμότητα) ρυθμίζονται αυτόματα από το κεντρικό σύστημα ανάλογα με τη θέση του ήλιου στην πρόοδο της ημέρας, ενώ και ο εξαερισμός ελέγχεται πλήρως με inverter: Από τους υπέργειους μέχρι τους τρεις υπόγειους χώρους του κτιρίου, υπάρχει έλεγχος και ρύθμιση σε μόνιμη βάση, ώστε αν τυχόν παρουσιαστεί κάποιος ρύπος αυξημένος, να «καθαρίζεται» αυτόματα. Επιπρόσθετα, ένα αίθριο έκτασης 200τ.μ. συμβάλλει σημαντικά αυξάνοντας το φυσικό φωτισμό του κτιρίου αυτού, που παρά τα 23.000τ. μ. της επιφάνειάς του δεν στερείται φυσικού φωτός σε κανέναν από τους εσωτερικούς του χώρους.

Ωστόσο, το κτίριο της ΕΛΛΑκτωρ είναι μια πρότυπη εφαρμογή βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και όχι εξ ολοκλήρου βιοκλιματικής σχεδίασης.

Το πρόγραμμα που έχει εφαρμοστεί σʼ αυτό αποσκοπεί στο να ενταχθεί το κτίριο στην κατηγορία Green Building ως ενεργειακά αποδοτικό. Τι σημαίνει αυτό; Με δεδομένο ότι το 45% της κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη προέρχεται από κτίρια, η Ε.Ε. ζητά μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Green Building να ελαχιστοποιηθεί αυτή η κατανάλωση ενέργειας, κατηγοριοποιώντας ως «πράσινα κτίρια» εκείνα των οποίων η κατανάλωση φτάνει το 25% ενός συμβατικού, ποσοστό που το συγκεκριμένο κτίριο της ΕΛΛΑκτωρ ξεπερνά σε αποδοτικότητα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η επιβάρυνση στο κόστος οικοδομής για την προσθήκη «πράσινων» τεχνολογιών δεν υπερβαίνει το 4%. Στο συγκεκριμένο κτίριο, πάντως, επενδύθηκαν 600.000 επιπλέον, μη συμπεριλαμβανομένων των θερμομονωτικών υλικών, τα οποία θα πρέπει να θεωρούνται από τώρα και στο εξής δεδομένα για κάθε σύγχρονη κατασκευή. Η ενεργειακή απόδοσή του -το ποσό ελάττωσης της συνολικής ενέργειας- φτάνει το 26-27%, που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο αν αναλογιστεί κανείς ότι αντιπροσωπεύει τις 1.000 κιλοβατώρες κάθε έτος, συνολικού οφέλους περί τα 100.000.

Το συμπέρασμα που προκύπτει μαθηματικά, λοιπόν, είναι μια απόσβεση στα 6 χρόνια κατά προσέγγιση, ενώ η διάρκεια ζωής μιας ανάλογης βιοκλιματικού τύπου επένδυσης ορίζεται μεταξύ 20 και 50 ετών.

Εξάλλου, ανάλογα κτίσματα στο εξωτερικό κατασκευάζονται σήμερα με προοπτική διάρκειας ζωής τα 100 χρόνια, κάτι που θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά και η χώρα μας, απέναντι στην απειλή του φαινομένου του θερμοκηπίου και στις ντιρεκτίβες της Ε.Ε. που επιβαρύνουν την οικονομία μας με συνεχή πρόστιμα.

Τέλος, υπάρχει πάντα και ένα όφελος, που συνίσταται στην ποιότητα ζωής - ποιος δεν θέλει το σπίτι του μονίμως δροσερό χωρίς να εξαρτάται από το κλιματιστικό ή με φυσικό φως όλες τις ώρες της ημέρας χωρίς μόλυνση και κόστος; Ενας τέτοιος, υγιής τρόπος διαβίωσης, εναρμονισμένος με το περιβάλλον, είναι κάτι που δεν αποτιμάται οικονομικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου