Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

ΠΡΑΣΙΝΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2020

http://www.tanea.gr/
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4575362

ΟΥΔΕΤΕΡΟ ισοζύγιο (διοξειδίου του) άνθρακα θα πρέπει να έχουν όλα τα καινούργια κτρια που θα κατασκευάζονται στην Ε.Ε. μετά το 2020 σύμφωνα με τα νέα ενεργειακά πρότυπα που ενέκρινε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ευρωπαϊκή εντολή για κτίρια με «σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας» θα τεθεί σε εφαρμογή για όλα τα νέα δημόσια κτίρια στην Ε.Ε. από το 2018 και για όλες τις νέες κατοικίες και τα γραφεία δύο χρόνια αργότερα.



Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία Ευρωπαίων Κατασκευαστών, ο κατασκευαστικός τομέας της Ευρώπης απασχολεί άμεσα 14 εκατομμύρια εργαζομένους και συνεισφέρει περίπου το ένα δέκατο του ΑΕΠ της Ε.Ε. «Δεδομένου ότι τα κτίρια ευθύνονται για το 36% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της Ε.Ε., η βελτίωση της ενεργειακής τους αποδοτικότητας είναι ζωτικής σημασίας για την πλήρωση των στόχων που έχει θέσει η Ε.Ε. προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Πράσινος ευρωβουλευτής Κλοντ Τιρμ.

Μείωση των ρύπων

Οι «27» σχεδιάζουν να μειώσουν έως το 2020 τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, ενώ συζητούν επί του παρόντος το ενδεχόμενο ενίσχυσης αυτού του στόχου. Οι οικολογικές οργανώσεις καλωσόρισαν τα νέα ενεργειακά πρότυπα που εγκρίθηκαν για τα κτίρια, επισημαίνοντας παράλληλα πως θα έπρεπε να τεθούν σε εφαρμογή πιο σύντομα και επιπλέον πως δεν ενθαρρύνουν την ενεργειακή ανακαίνιση των υφιστάμενων κτιρίων στην Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση, τον λόγο έχει εφεξής ο εκτελεστικός βραχίονας της Ε.Ε., η Κομισιόν, η οποία θα αναλάβει να καθορίσει τις τεχνικές προδιαγραφές που θα πρέπει να έχουν τα κτίρια για να φέρουν ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου