http://www.enet.gr/?i=news.el.ecoenet&id=179817
ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
Ακριβότερο, κατά 200 έως και 500 ευρώ, θα είναι από τις 9 Ιουλίου το κόστος έκδοσης μιας νέας οικοδομικής άδειας, λόγω του νέου κανονισμού θερμομόνωσης των κτιρίων.
Υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί έως και 5% το συνολικό κόστος κατασκευής. Πρόκειται για μέτρα που θα μειώσουν τη σημερινή σπατάλη ενέργειας στις οικοδομές και θα περιορίσουν τις εμπομπές διοξειδίου του άνθρακα, του πιο επικίνδυνου από τα αέρια που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Από τον Ιανουάριο για να προχωρήσει η μεταβίβαση μιας παλιάς οικοδομής πρέπει να επισυνάπτεται στα συμβόλαια και το πιστοποιητικό ενεργειακής κατανάλωσης, ενώ από τον Απρίλιο του 2011 το έγγραφο αυτό θα είναι απαραίτητο και για τις ενοικιάσεις κτιρίων.
Οι βελτιώσεις που επιβάλλει ο κανονισμός εφαρμόζονται στη χώρα μας με καθυστέρηση που ξεπερνά τα 4 χρόνια και γι' αυτό υπάρχει ήδη καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Ο κτιριακός τομέας στην Ελλάδα θεωρείται ιδιαίτερα σπάταλος και απορροφά σχεδόν το 70% της κατανάλωσης ενέργειας. Η έναρξη των μέτρων όμως έρχεται εν μέσω οικονομικής κρίσης, τα βάρη της οποίας έχει φορτωθεί σε μεγάλο βαθμό η οικοδομή.
«Ξεκινάμε την εφαρμογή του προγράμματος για όλες τις νέες οικοδομές, που ξεκινά από απλά πράγματα, όπως είναι ο σωστός προσανατολισμός του κτιρίου και φθάνει έως τη σωστότερη θωράκιση των εξωτερικών τοίχων», επισημαίνει η Μαργαρίτα Καραβασίλη, ειδική γραμματέας των επιθεωρητών περιβάλλοντος, που έχει την ευθύνη των μέτρων. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής και πριν απ' τη σύνδεση του νέου κτιρίου με τη ΔΕΗ προβλέπεται έλεγχος από το νέο σώμα των ενεργειακών επιθεωρητών. Ολα δείχνουν ότι θα εξελιχθεί σε «μάτι» που θα επιβλέπει την τήρηση των όρων δόμησης που προβλέπονται στην οικοδομική άδεια. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις θα δίνεται περιθώριο ενός έτους για να συμπληρωθούν τα μέτρα και αν δεν υπάρξει συμμόρφωση το κτίριο θα χαρακτηρίζεται αυθαίρετο.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία το κάθε κτίριο θα αποκτήσει ενεργειακή «ταυτότητα», που θα ανανεώνεται ανά πενταετία. Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα γίνεται επιθεώρηση όλων των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού. Το σύνολο της χώρας έχει χωριστεί σε τέσσερις ζώνες, με βάση τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες, όπου ισχύουν διαφορετκές προδιαγραφές για την ενεργειακή συμπεριφορά των νέων οικοδομών.
Τα μέτρα ελέγχου της κατανάλωσης ενέργειας θα εφαρμοστούν σταδιακά στα περίπου 5,5 εκατ. υφιστάμενα κτίρια. Το πιστοποιητικό θα είναι απαραίτητο στοιχείο από τις 9 Ιανουαρίου 2011 για τη σύνταξη των συμβολαίων και θα αποτελεί ένα από τα «προσόντα» του ακινήτου που μεταβιβάζεται. Δεν θα υποχρεώνει ούτε τον παλιό αλλά ούτε και το νέο ιδιοκτήτη να πάρει μέτρα. Το ίδιο θα ισχύει και στα συμβόλαια ενοικίασης από τις 9 Απριλίου 2011. Από το μέτρο εξαιρούνται όσα έχουν εμβαδόν έως 50 τετραγωνικά.
Στις υπάρχουσες οικοδομές είναι υποχρεωτική η λήψη μέτρων για τη μείωση των ενεργειακών αναγκών μόνον σε περιπτώσεις ριζικής ανακαίνισης ή αναθεώρησης της οικοδομικής άδειας, π.χ. για την προσθήκη νέου κτιρίου.
Ως αντιστάθμισμα το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των νοικοκυριών, που περιλαμβάνει δύο μεγάλες κατηγορίες.
- Νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 50.000 ευρώ και ακίνητο που έχει κατασκευαστεί με οικοδομική άδεια προ του 1980 θα μπορούν να επιδοτηθούν για τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης. Οι ανακοινώσεις είχαν προαναγγελθεί για τον Ιούνιο, αλλά έχουν σιωπηρά μετατεθεί για το φθινόπωρο.
- Η δεύτερη κατηγορία αφορά υψηλά εισοδήματα και προβλέπει τη χορήγηση δανείων με χαμηλότερο επιτόκιο, από ορισμένες τράπεζες, που μπορεί να πάρει ο ιδιοκτήτης ή ο μηχανικός που αναλαμβάνει τα έργα αναβάθμισης. Σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο, έχει εκπονηθεί ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα και ο μηχανικός αναλαμβάνει να υλοποιήσει τα έργα και να αποπληρωθεί σε 5-7 χρόνια από την εξοικονόμηση που θα επιτύχει να φέρει στο λογαριασμό της ΔΕΗ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου