Η οικονομική κρίση βρήκε την Ελλάδα στην χειρότερη κατάσταση ! Σήμερα απαιτούνται ριζικές αλλαγές για βιώσιμη οικονομία, κοινωνική συνοχή, νέες θέσεις εργασίας, προστασία του περιβάλλοντος και νέες κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες, με σκοπό την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης.
Είμαι Αρχιτέκτων d.p.l.g., Msc. Πολεοδόμος, Χωροτάκτης, Msc. Κοινωνική Ψυχολόγος, υπάλληλος ΥΠΕΧΩΔΕ για 29 χρόνια, Σύμβουλος Περιβάλλοντος στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γενική Επιθεωρήτρια στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.
Συμμετέχω ενεργά στα κοινά στο πλευρό οικολογικών οργανώσεων και ενεργών πολιτών.
Φωτοβολταϊκά στις στέγες σπιτιών με κίνητρα προς του πολίτες
χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες στις πολεοδομίες, φοροαπαλλαγές και με ταυτόχρονη επιδότηση στην αγορά της κιλοβατώρας από τη ΔΕΗ
σπίτια σε μικρά οικόπεδα μέσα στην πόλη, με ενεργειακό σχεδιασμό, απο το ΤΟΡΟΝΤΟ του ΚΑΝΑΔΑ
των Romses Architects
Το πράσινο σπίτι του Μέλλοντος: Ένας Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός
The Green house of the Future in the Wall Street Journal
"Simplicity is the ultimate sophistication." - Leonardo de Vinci
Green building systems inspired by nature.
Οικολογικά Κτίρια στο Ηνωμένο Βασίλειο
The Bed ZED Project, London
Θα Θελα Να Ζήσω Σε Μια Οικοκοινότητα
Ψηφίστηκε ο νόμος για τα φωτοβολταϊκά
Φωτοβολταϊκά και στα σπίτια
Υπουργικές αποφάσεις που αναμένεται να υπογραφούν τις επόμενες ημέρες από τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.
Antwerp Port House
Zaha Hadid architects
The UAE Pavilion at Shanghai Expo 2010 breaks ground
architects: Foster & Partners
Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο
Ισπανία
Is Rogers’ plan for Chelsea Barracks good urbanism?
Yes, says MJ Long, it’s an integrated scheme that has rhythm and style; no, says Alan Baxter, its public realm content is insufficient and it destroys the existing street pattern
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ PLEA 2009
(passive low energy architecture) QUEBEC CITY CANADA
Με τρία μέτρα προσπαθούν να σώσουν την οικοδομή
Μείωση φόρου μεταβίβασης - Εκπτωση τόκων στεγαστικών δανείων - Επιδότηση για επισκευές και «πράσινα» κτίρια
Τροποποίηση της Οδηγίας 2002/91 για την ενεργειακή απόδοση κτιρίων
Ψηφίστηκε και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο-Υιοθετήθηκε από ΕΕ
Top Ten Green Projects for 2009
Προσεχώς Κτίρια με Ταυτότητα
Με καθυστέρηση, αλλά η ενεργειακή πιστοποίηση των κτιρίων γίνεται πραγματικότητα!
Πράσινα Κτίρια για έναν Πράσινο Κόσμο
1999, έκδοση π-SYSTEMS & Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη
Η Νιόβη Χρυσομαλλίδου
Αφιέρωση
Στην Νιόβη Χρυσομαλλίδου, καθηγήτρια στο ΑΠΘ (Τομέας Οικοδομικής και Δομικής Φυσικής έως το 2006), πρωτοπόρο στα θέματα ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και στην ενεργειακή ταυτότητα. Σπουδαία φυσιογνωμία για την επιστήμη, την έρευνα, την πανεπιστημιακή κοινότητα, τους σπουδαστές, αλλά και τους συνεργάτες και φίλους της. Άφησε πίσω της σπουδαίο έργο και ένα τεράστιο κενό!
MiniHomes Hitting California
Ένα ενεργειακά αυτόνομο - προκατασκευασμένο - κέλυφος
Για τις καλύτερες μέρες που, δεν μπορεί, έρχονται !
Ενημέρωση σχετικά με την εφαρμογή του Νόμου 3661/08 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (μεταφορά Οδηγίας 2002/91 στο εθνικό μας δίκαιο): Αργήσαμε μερικά χρόνια, πολλά χρόνια, αλλά το αύριο χαμογελά.
Η Αρχιτεκτονική ξαναγίνεται η Τέχνη και η Επιστήμη του "ορθού", του "λογικού" και συναντιέται και πάλι με τη φύση! Για να αξιοποιήσει τις ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες κάθε τόπου και την φυσική - ανανεώσιμη - ενέργεια.
Από την παράδοση, στην αστική οικολογία και στην πράσινη - αειφόρο - κατασκευή για να αναμετρηθούμε με νέα βιώσιμα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης, για να ξαναβρούμε παλιές, ξεχασμένες αρχές και αξίες που άντεξαν στον χρόνο και ανέδειξαν τη σοφία των ανθρώπων.
Σύντομα και στη χώρα μας τα κτίρια θα είναι ενεργειακά πιο αποδοτικά, θα εξοικονομούν ενέργεια, θα συμβάλλουν στον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, άρα και στην καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής!
Ένας νέος Κανονισμός, ο ΚΕΝΑΚ, αντικαθιστά τον πεπαλαιωμένο Κανονισμό Θερμομόνωσης και θα είναι η βάση της ενεργειακής μελέτης που θα απαιτείται, όπου το κτίριο θα εξετάζεται με τρόπο ολοκληρωμένο (κέλυφος και Η/Μ εγκαταστάσεις) προκειμένου να καλύπτει τουλάχιστον τις καθορισμένες ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης!
Η βιοκλιματική προσέγγιση θα αποτελεί τον άξονα του σχεδιασμού κάθε κτιρίου, ώστε να εξασφαλίζει "άνετη" διαβίωση όλο το χρόνο περιορίζοντας την κατανάλωση συμβατικών μορφών ενέργειας, χωρίς επιπρόσθετο κόστος.
Για όλα αυτά και για πολλά ακόμη - αυτά που έπονται - θα βρίσκετε στοιχεία για την νομοθεσία, τις εφαρμογές, την ενεργειακή πιστοποίηση, τους ενεργειακούς επιθεωρητές... Γιατί δεν σας είπα: Τα κτίριά μας αποκτούν και ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ! Για να γνωρίζει ο χρήστης - καταναλωτής - την ποιότητα και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των κτιρίων που θα ζει και θα εργάζεται, για ναγνωρίσει η Πολιτεία την κατάσταση του κτιριακού αποθέματος της χώρας.
επιτελούς μετά από τοοοοοσο καιρό!
ΑπάντησηΔιαγραφή